Laatste nieuws en activiteiten

Veerkrachtige wijken

27 maart 2025

Bij een recente stakeholdersbijeenkomst van deltaWonen stond de vraag centraal: hoe maken we onze wijken veerkrachtiger? Het concept van veerkrachtige wijken draait om samenredzaamheid—de mate waarin bewoners en instituties samen in staat zijn om verstoringen op te vangen en mee te bewegen met veranderingen. Tijdens de bijeenkomst werden bij het onderdeel handelingsperspectieven vier sleutels besproken die essentieel zijn voor een succesvolle aanpak.  Jasmijn Tiemersma (CBS) nam ons mee in de positieve effecten van doorstroom in wijken. Zij deelde inzichten uit recent onderzoek en liet zien hoe doorstroom bijdraagt aan het woongeluk van bewoners en de veerkracht van wijken. Jeroen Frissen (CIRCUSVIS) sprak daarna over de veerkracht van wijken. Hij bracht de veerkracht in beeld, liet een aantal wijkschetsen zien en introduceerde bij de handelingsperspectieven 4 sleutels om veerkracht te verbeteren. Tussen beide sprekers door was er een interactieve sessie met de stakeholders, waarin we de hele impact op een wijk met elkaar hebben besproken.

 

Veerkracht in beeld

Om effectief te kunnen handelen, is inzicht nodig. De veerkracht-signalering helpt om te zien waar problemen zich concentreren en waar een buurt juist sterk staat. Dit maakt het mogelijk om prioriteiten te stellen en beleid beter af te stemmen op de werkelijke behoeften.  

 

Wijkschetsen: Samen bepalen wat nodig is

In gebiedsateliers gaan beleidsmakers, woningcorporaties, gemeenten en bewoners met elkaar in gesprek over de uitdagingen en kansen van een wijk. Dit leidt tot een gedeelde probleemanalyse en een eerste aanzet tot oplossingsrichtingen. Het betrekken van bewoners is hierbij cruciaal; zij kennen de wijk immers als geen ander.  

 

Handelingsperspectieven: Gerichte acties per buurt

Op basis van de wijkschets worden concrete maatregelen bepaald. De focus ligt op vier pijlers:  

  1. Sociale aanpak: Veiligheid, talentontwikkeling en sociale ondersteuning voor bewoners.  
  2. Leefomgeving: Verbetering van openbare ruimte, verduurzaming en voorzieningen.  
  3. Woningprogramma: Aanpassen van de woningvoorraad door nieuwbouw, sloop of renovatie.  
  4. Herpositionering: Anders omgaan met woningtoewijzing en huurbeleid voor een betere balans. 


Impact op de hele stad  

Wijken bestaan niet op zichzelf; ze maken deel uit van een groter geheel. Dat betekent dat keuzes voor één buurt gevolgen hebben voor de stad als geheel. Een goed wijkbeleid houdt rekening met deze bredere impact en zoekt naar een evenwichtige verdeling van kansen en uitdagingen. Een veerkrachtige wijk ontstaat niet vanzelf. Het vraagt om een nauwe samenwerking tussen bewoners en betrokken partijen zoals gemeenten, woningcorporaties en maatschappelijke organisaties. Zo kunnen we samen bouwen aan buurten waar iedereen zich thuis voelt en mee kan doen.

Wat kan de geschiedenis ons leren over de toekomst van de zorg

14 maart 2025

Op het jubileumsymposium van Zorgnetwerk Nederland stond een intrigerende vraag centraal: wat kan de geschiedenis ons leren over de toekomst van de zorg? Met het twintigjarig bestaan van Zorgnetwerk Nederland als aanleiding, doken sprekers en bezoekers in de ontwikkelingen van de zorgsector. Wat deden we twintig jaar geleden anders dan nu? Welke lessen hebben we geleerd? En hoe kunnen deze inzichten bijdragen aan een betere toekomst?


Geschiedenis als leidraad

De keynote spreker, historicus Maarten van Rossem, wist als geen ander de evolutie van de zorg te duiden. Op basis van zijn eigen ervaringen gaf hij aan dat er feitelijk niets mis is met de zorg in Nederland. Hij illustreerde dit met voorbeelden uit zijn eigen leven: de ambulance arriveerde binnen 15 minuten, ziekenhuiszorg werd uitstekend geregeld en ook thuiszorg functioneert goed. Deze historische context biedt een belangrijk inzicht: ondanks alle kritiek op het zorgsysteem, zijn de fundamenten sterk en betrouwbaar.


Gezond in een zieke wereld

Een andere inspirerende bijdrage kwam van Mia Wessels met haar presentatie 'Gezond in een zieke wereld'. Hierin benadrukte ze het belang van zelfzorg als 'nuldelijnszorg'. Het idee dat gemak niet gelijkstaat aan gezondheid werd krachtig uiteengezet. Ze wees op het gedachtegoed van Machteld Huber en haar concept van positieve gezondheid: hoe kunnen we ziekten voorkomen in plaats van genezen? Zelfzorg begint bij bewustwording, zoals gezonde voeding en het regelmatig controleren van je bloedwaarden om inzicht te krijgen in je eigen gezondheid.


Meer zorg is niet de oplossing

Lucien van Engelen sloot hierop aan met een scherp betoog: meer zorg is niet de oplossing, beter voor jezelf zorgen is de basis. Preventie is de sleutel, en niet voor iedere kwaal is een dokter nodig. Een beetje zelfzorg kan veel leed en medische kosten besparen. Zijn boodschap sloot naadloos aan bij de bredere discussie over de toekomst van de zorg: hoe kunnen we mensen stimuleren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid?


Conclusie: terugkijken om vooruit te kijken

Dit symposium bood een waardevolle reflectie op de evolutie van de zorg. De rode draad? Hoewel de zorgsector in Nederland sterk is, kunnen we veel winnen door zelfbewuster om te gaan met onze gezondheid. De geschiedenis leert ons dat vooruitgang niet altijd betekent dat we meer zorg nodig hebben, maar dat we beter moeten nadenken over hoe we zorg gebruiken. Door het verleden te begrijpen, kunnen we werken aan een gezondere toekomst.

Samenwerken aan oplossingen voor leegstand van zorgvastgoed

27 februari 2025

Op 27 februari jl. kwamen maar liefst 270 enthousiaste deelnemers samen tijdens het vastgoedwebinar van Zorggroep Apeldoorn en Zilveren Kruis. Dit interactieve webinar bood waardevolle inzichten in landelijke ontwikkelingen, de noodzaak voor nieuwbouw en slimme manieren om om te gaan met leegstand binnen zorgvastgoed.


De uitdagingen van leegstand en nieuwbouw

In de zorgsector is een verschuiving van zorg naar wonen duidelijk merkbaar. Veel verouderde zorggebouwen, voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Bewoners en medewerkers verlangen naar een moderne, comfortabele leefomgeving, en dat maakt nieuwbouw noodzakelijk. Echter, leegstaande ruimtes vormen een uitdaging én een kans. Tijdens het webinar werden verschillende strategieën besproken om leegstand effectief te benutten. Belangrijke stappen hierbij zijn:

✅ Delen binnen het netwerk: samenwerken met gemeenten en collega-zorginstellingen.

✅ Publiceren op platforms zoals Funda Business om potentiële huurders te bereiken.

✅ Verhuur op basis van onafhankelijke taxaties en standaard huurmodellen.


Succesvolle praktijkvoorbeelden

Deelnemers kregen inspirerende voorbeelden te zien van hoe leegstaande ruimtes opnieuw gebruikt kunnen worden:

- Begeleid wonen & GGZ: tijdelijke opvang voor cliënten binnen een verpleeghuis.

- Opvang van Oekraïense vluchtelingen: een samenwerking met de gemeente voor integratie in zorglocaties.

- Verhuur aan een sportschool: bevorderlijk voor de vitaliteit van medewerkers.

- Huisvesting van studenten via leegstandsbeheer: een win-win voor jongeren en de zorginstelling.


De enorme interesse en het enthousiasme van de 270 deelnemers bevestigen hoe belangrijk dit onderwerp is. Door samenwerking en innovatieve oplossingen kunnen zorgorganisaties leegstand verminderen en tegelijkertijd maatschappelijke waarde creëren.

Heeft jouw organisatie ook te maken met leegstand in zorgvastgoed? Laten we samen kijken naar de mogelijkheden!

Inspiratiesessie Gastvrijheid

24 februari 2025

op 24 februari jl. was ik uitgenodigd om een masterclass over gastvrijheid te geven bij gemeente Hardenberg. Een inspirerende en interactieve sessie waarin we samen hebben onderzocht hoe gastvrijheid niet alleen een vaardigheid is, maar een mindset die begint bij jezelf.


De kracht van gastvrijheid

Gastvrijheid draait om meer dan vriendelijk zijn; het gaat om het creëren van een beleving. Dit werd prachtig geïllustreerd door de inzichten van Fred Lee, auteur van *"Als Disney de baas was in jouw organisatie"*. Lee benadrukt dat gastvrijheid niet alleen draait om efficiënte processen, maar vooral om emotionele verbinding en beleving. Organisaties die gastvrijheid centraal stellen, maken het verschil in klanttevredenheid en medewerkerstevredenheid. Tijdens de masterclass zijn we ingegaan op verschillende invalshoeken van gastvrijheid, zoals Hostmanship en Mood Maker. De kernboodschap? Gastvrijheid is geen kunstje, maar een diepgewortelde cultuur. Het vraagt om eigenaarschap, oprechte nieuwsgierigheid en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor de ervaring van de klant of collega.


Daarnaast hebben we een praktische test gedaan om te kijken hoe gastvrij we zelf zijn. Dit leverde waardevolle inzichten op en bood concrete handvatten om gastvrijheid verder te ontwikkelen in de eigen werkomgeving. Een belangrijk inzicht uit de sessie was dat gastvrijheid geen extra kosten hoeft te betekenen. Sterker nog, een gastvrije organisatie leidt tot efficiëntere samenwerking, minder verzuim en een prettiger werkklimaat. Daarom hebben we de deelnemers uitgedaagd om direct actie te ondernemen: Wat ga je morgen anders doen? Welke kleine verandering kan al een groot verschil maken? Samen hebben we stappen gezet naar een gastvrijere organisatie, waarin zowel klanten als collega’s zich écht welkom voelen. Gastvrijheid begint bij jezelf, en deze sessie was een mooie reminder om elke dag bewust bij te dragen aan een positieve beleving van je klant of cliënt.


Benieuwd hoe jij gastvrijheid in jouw organisatie kunt versterken? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder en laten we samen het verschil maken!

AI & Digitalisering in de Zorg

13 februari 2025

Met een aantal zorgprofessionals samen was ik recent in het Previder datacenter PDC2 voor een boeiende en interactieve roundtable over AI en digitalisering in de zorg. In een kleinschalige setting deelden deelnemers hun ervaringen, uitdagingen en succesverhalen uit de praktijk. De bijeenkomst zorgde voor veel herkenning en inspiratie! Tijdens de sessie kwamen enkele belangrijke uitdagingen naar voren.


🔹 AI als open systeem:

Hoe voorkomen we datavervuiling en waarborgen we privacy in een steeds digitalere zorgomgeving?


🔹 Het belang van gesloten AI-systemen:

Identity & Access Management wordt steeds belangrijker als oplossing voor veilige en betrouwbare AI-toepassingen.


De discussies leidden tot waardevolle inzichten en praktische handvatten voor het toepassen van AI in de zorg. De deelnemers waren zo enthousiast over de sessie dat er de wens ontstond om vaker samen te komen en kennis en ideeën te blijven uitwisselen.

Naast de inspirerende gesprekken kregen de aanwezigen ook een unieke rondleiding door het Previder datacenter. Dit bood een fascinerend kijkje achter de schermen van de infrastructuur die cruciaal is voor digitale innovatie in de zorg.

De Toekomst van AI in de Zorg

Deze roundtable bewees opnieuw dat AI en digitalisering enorme kansen bieden voor de zorgsector. Door samen te werken, kennis te delen en kritisch te blijven op de ontwikkelingen, kunnen we technologie inzetten om de zorg veiliger, efficiënter en toekomstbestendig te maken.

Tot slot mochten we het boek 'Slimmer werken met AI' in ontvangst nemen. In dat boek kun je lezen hoe AI als creatieve denker, collega, privédocent en als coach kan worden gebruikt. Zo kunnen wij onze kennis verder verrijken met AI als onze toekomst!

Zorg voor morgen

4 januari 2025

In de publicatie Kiezen voor later schetst het Centraal Planbureau (CPB) vier mogelijke toekomstscenario’s voor de Zorg in Nederland in 2050: Markt, Autonoom, Duurzaam en Samen. Deze scenario’s zijn geen voorspellingen, maar dienen als inspiratie om na te denken over beleidskeuzes die nu gemaakt moeten worden. Tijdens een symposium van het 25 jarig bestaan van het Waarborgfonds voor de zorgsector was er een masterclass waar dit onderwerp van gesprek was.

Dat bracht mij terug naar 2014 waarin ik het boek Diagnose 2025 las waarin 17 trends werden beschreven met de termen mondialisering, digitalisering en individualisering. Met de wetenschap van vandaag heeft het CPB de thema’s economische inrichting, arbeidsmarkt en zorg beschreven inclusief handvatten voor een breed maatschappelijk gesprek. In mijn dagelijks werk binnen de ouderenzorg zijn die scenario’s relevant omdat zij verschillende uitdagingen en kansen blootleggen. Diagnose 2025 richt zich op de trends en ontwikkelingen in de Nederlandse gezondheidszorg tot 2025, met als doel scenario’s te schetsen voor een toekomstbestendig zorgsysteem. Het CPB-rapport “Kiezen voor Later” biedt een breder perspectief, inclusief de zorg, en presenteert vier maatschappijvisies voor 2050: Markt, Autonoom, Duurzaam en Samen. Hoewel Diagnose 2025 specifiek op zorg inzoomt, zijn er belangrijke raakvlakken met de CPB-scenario’s, zoals een herkenning van de trends, het maken van afwegingen en de rol van technologie & innovatie.

 

Trendherkenning

Diagnose 2025 benoemt trends zoals vergrijzing, digitalisering, preventie, en duurzaamheid, die ook in het CPB-rapport terugkomen als sleuteluitdagingen. Beide rapporten benadrukken de noodzaak om keuzes te maken op basis van lange termijnvisies. Dat is nog steeds actueel en een absolute noodzaak.

 

Afwegingen in Zorg

Zowel Diagnose 2025 als Kiezen voor later behandelen de spanning tussen kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg. De CPB-scenario’s verkennen deze afwegingen verder: van marktwerking en privatisering (Markt) tot een focus op solidariteit en gelijke toegang (Samen).

 

Technologie en Innovatie:

Diagnose 2025 benadrukt digitalisering, e-health en technologische vooruitgang als kansen voor kostenbesparing en betere zorgtoegang. Dat is anno 2025 nog steeds een belangrijk aspect, zeker in relatie tot de huidige arbeidsmarkt. In de CPB-scenario’s wordt technologie afhankelijk van de gekozen visie: een drijvende kracht in Markt, maar minder prominent in Autonoom.

 

Zijn de CPB-visies een antwoord op Diagnose 2025?

Hoewel de CPB-scenario’s belangrijke beleidsopties schetsen, ontbreekt een specifiek scenario dat alle trends en uitdagingen uit Diagnose 2025 integreert. Daarvoor zou in mijn beleving een hybride-visie en vijfde scenario gemaakt kunnen worden. Combineer de sterke punten van Markt (technologische innovatie), Duurzaam (preventie en milieubewustzijn) en Samen (solidariteit en toegankelijkheid). Hierdoor ontstaat meer een balans tussen marktwerking en overheidsregie: zorgverzekeraars en zorgaanbieders werken samen met lokale gemeenschappen om gepersonaliseerde en betaalbare zorg te bieden. Bouw verder flexibiliteit in het systeem om in te spelen op demografische, economische en technologische veranderingen. Combineer dit met gebruik van data en kunstmatige intelligentie om toekomstige trends te voorspellen en snel te reageren. Tot slot zou dan de focus meer op Gezondheid moeten zijn,  in plaats van het verlenen van zorg. Verplaats dus de aandacht van genezing naar preventie en gezondheidsbevordering. Daarmee maken we allemaal de zorg beter en betaalbaar!

Langer thuis

14 december 2024

Woningbouwcorporaties werken steeds vaker samen met zorgorganisaties om ouderen te ondersteunen bij het langer thuis wonen en het creëren van toekomstbestendige, persoonsgerichte woonomgevingen (community denken). Deze samenwerking richt zich op het creëren van een woonomgeving die aansluit bij de behoeften van ouderen in onze samenleving. Daarmee faciliteren we een zelfstandig en kwalitatief leven. Het motto is: langer thuis. Binnen mijn dagelijks werk binnen Zorggroep Apeldoorn, geef ik daar vorm en inhoud aan. Met de vastgoedvisie 'leven en beleven' zijn we gestart op onze locatie De Vier Dorpen in Beekbergen. Hier werken we samen met de landelijke woningbouwcorporatie. Met deze corporatie faciliteren wij een eigen woonruimte voor de ouderen in de samenleving op basis van eigen regie en zelfstandigheid. En mocht er dan een zorgbehoefte ontstaan, dan wordt deze zorg georganiseerd met een volledig pakket thuis (VPT).

Zorggroep Apeldoorn richt zich op mensen met complexe zorgvragen en biedt appartementen met eigen voorzieningen aan, passend binnen het principe dat bewoners zo zelfstandig mogelijk blijven. De principes van ‘leven & beleven’ geldt voor onze toekomstige nieuwbouw, waar alle bewoners, ongeacht de zorgvraag of financieringsstroom, in de toekomst een eigen appartement krijgen. Dit appartement heeft een aparte woon- en slaapruimte, een eigen sanitaire ruimte en een basis keukentje, zodat de bewoners zo veel mogelijk in hun eigen regie kunnen blijven leven.

Deze aanpak onderstreept de noodzaak van samenwerking tussen zorgaanbieders, woningcorporaties en gemeenten. Het doel is een duurzame toekomst waarin ouderen ook écht kunnen leven en beleven. En als het nodig is, dan is de zorg nabij!

Natuurlijk leiderschap - luisteren als een vleermuis

29 november 2024

Op 29 november jl. had ik de kans om een inspiratiesessie bij te wonen over natuurlijk leiderschap, geleid door Erik de Blok van Natuurvisie. Erik is in zijn vrije tijd vrijwilliger als gids in Burgers Zoo. En zo nam Erik ons mee in Burgers Zoo met het thema natuurlijk leiderschap. Aan het begin van de sessie was Erik duidelijk: leiderschap hoeft niet altijd formeel of hiërarchisch te zijn. Sterker nog, soms kan een natuurlijke benadering van leiderschap juist veel effectiever en duurzamer zijn. Deze sessie bood veel stof tot nadenken over de manier waarop leiderschap zich ontwikkelt binnen groepen en hoe

we als leiders ons kunnen verbinden met de groep in plaats van boven een groep te staan.

 

Erik begon de sessie met een interessante metafoor: “Leren luisteren als een vleermuis”. Om zijn weg te vinden, luistert de vleermuis naar anderen om zijn route te bepalen. Dit luisteren is niet gericht op het bevestigen van je eigen gelijk, maar op het begrijpen van de omgeving en het afstemmen op anderen. Vaak luisteren we als mensen om ons eigen gelijk te halen, in plaats van echt te begrijpen wat er speelt bij anderen.

Zodra je jezelf verplaatst in de ander, ontstaat er sneller een verbinding en begrip voor de wederzijdse belangen. Het is dus essentieel om een dieper luisterend oor voor elkaar te hebben. Dit betekent niet alleen luisteren naar wat er wordt gezegd, maar ook kijk naar wat er niet wordt gezegd. Als je dat ziet en bespreekbaar maakt komen de onderliggende behoeften en gevoelens naar boven die bij die ander een rol spelen en belangrijk zijn in een constructieve samenwerking. In de natuur gebeurt dit vaak onbewust: dieren stemmen zich af op elkaar, ze reageren op veranderingen in hun omgeving en werken samen om te overleven. Leiderschap in een organisatie kan hiervan leren: het is geen eenrichtingsverkeer, maar een dynamisch proces van afstemming, begrip en samenwerking.

Omarm het onbekende

2 oktober 2024

Voor de twaalfde keer was er op 2 oktober jl. de Health & Care Day, georganiseerd door Zorgnetwerk Nederland. Elk jaar kijk ik weer met belangstelling uit naar deze dag. Het is een dag van ontmoeten, beleven en inspiratie opdoen. Aan die verwachting wordt elk jaar weer voldaan! In het ochtendprogramma werden we meegenomen in de wetenschap van Mildred Hofkes over goed bestuur en duurzaam & inclusief leiderschap. Daarna was er een soort van college-tour met Sinan Can die ons meenam in zijn oorsprong en dagelijks werk als filmmaker. Zijn ervaringen en reportages van diverse landen maakten diepe indruk op het publiek. Dit jaar waren we opnieuw te gast bij AFAS en was er wederom een inspirerende voordracht van Bas van der Veldt. Hij noemt zich Eindbas en is CEO bij AFAS. Hij gaf nog vele tips mee in de aandacht voor alle collega's waarmee je samenwerkt. AFAS gaat per 1 januari 2025 over naar een vierdaagse werkweek. mooi om te horen hoe dat tot stand gekomen is. De vijfde dag van de week is voor de persoonlijke ontwikkeling van alle AFAS medewerkers. De A van aandacht voor je medewerkers blijft het belangrijkste element om een sucessvolle organisatie te worden en te blijven.

Daarna nam Sabine Rau ons mee in de wereld van duurzaamheid en specifiek op het verminderen van afval. Met haar organisatie heeft ze een aantal van de eerste bedrijfsmodellen en strategieën voor de circulaire economie ontwikkeld.

De middag werd afgesloten door Steven van Belleghem. Hij is bekend van het boek 'de ruwe diamant' waarin de geluksmomenten voor de klant centraal staan. Veel van zijn voordelen hadden betrekking op Disney en riep bij de herinnering op aan de filosofie van Fred Lee: Als Disney de baas zou zijn in je ziekenhuis.

Met al deze inspirerende sprekers was het een leerzame dag!


Tijd voor de toekomst

19 september 2024

Voor de tweede keer op rij was er op 19 september jl. de relatiedag van AAG 'tijd voor de toekomst'met een aantal boeiende sprekers. De aftrap werd verzorgd door de dagvoorzitter Antoinette van Alphen, ook werkzaam bij AAG. Het programma begon met een indrukwekkend verhaal van Kim Lammers over teamwork. Kim is jarenlang topsporter geweest en was onderdeel van het nationale hockeyteam. De kern van van haar verhaal zat met name in de kwaliteit van teams. Binnen een team moeten alle kwaliteiten zo goed op elkaar afgestemd zijn, pas dan kun je wereldkampioen of olympisch kampioen worden. Die waarde ben je dus binnen alle teams nodig, ook in je dagelijks werk. Als uitsmijter van deze inspirerende dag kregen we het verhaal van Joseph Oubelkas te horen. Ik verwijs je graag naar zijn website en achtergronden. Wat een ongelofelijke energie en positiviteit heeft deze man. En dat mede dankzij zijn moeder, die elke dag een brief stuurde toen Joseph onschuldig in de gevangenis zat. Met die positieve en liefdevolle berichten heeft Joseph deze bizarre tijd kunnen overbruggen en volhouden.  













Vrijheid: jij maakt het verschil!

4 september 2024

Volgend jaar vieren we 80 jaar vrijheid in Nederland.

Afgelopen maand werd er door de Burgemeester en wethouders van gemeente Oldebroek een zomerlunch georganiseerd, waarin vrijwilligers centraal staan die een belangrijke bijdrage leveren in het eren en herdenken van onze vrijheid. Tijdens deze lunch werden we meegenomen door de directeur van Wageningen 45, Chris Jansen, over het ontstaan van deze stichting en wat de plannen zijn voor 2025. De volledig inhoud kun je lezen op de site van Wageningen 45. Vanwege mijn jaarlijkse bijdrage tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette laat ik met een aantal atleten van Atletiekvereniging De Gemzen zien waar wij het verschil maken. Elk jaar halen we met elkaar het bevrijdingsvuur naar gemeente Oldebroek!


De zomermaanden heb ik benut om boeken te lezen. Na afloop van de masterclass ‘de menselijke revolutie’ kreeg ik het boek van Rutger Bregman, morele ambitie. In dit boek wordt je direct meegenomen in de ambities van helden uit het verleden. Je leest dan ook hoe sommige helden al in een vroeg stadium onderscheid maakten, door niet mee te gaan in de massa en daarmee hun eigen idealen zijn gaan volgen. Daar heeft Rutger mooie voorbeelden van beschreven, die als rode draad terugkomen in het boek. Zijn subtitel van dit boek zegt al genoeg: stop met het verspillen van je talent en maak werk van je idealen. Met het verspillen van ons talent, gebruiken we dus te veel tijd aan nutteloos of saai werk. Onze gemiddelde werktijd bedraagt ongeveer zo’n tweeduizend werkweken. Laten we daar dus zorgvuldig mee omgaan. Dit boek beschrijft de beweging van pioniers en is daarmee een mooie gids om je eigen pad te kunnen volgen van morele ambitie!

Boekrecensie 'morele ambitie'

Juli - Augustus 2024

Studietour Den Haag met Zorgnetwerk Nederland

6 en 7 juni 2024

Juni is de maand van de studietour van Zorgnetwerk Nederland. Dit jaar was de studietour in Den Haag, samen met onze Belgische collega's van het Cure & Care netwerk. Met ruim 160 collega's uit de zorg hebben we twee dagen kennis kunnen uitwisselen en nieuwe contacten gelegd voor de diverse thema's waarin we allemaal actief zijn. Marian Kaljouw nam ons mee in de ontwikkelingen van het Nederlandse Zorgstelsel en het betaalbaar houden voor de toekomst

Het thema 'eigenheid' kreeg in de presentatie van Aukje Nauta meer betekenis. In haar betoog stond 'schaamte' centraal. Het unieke aan schaamte is: het maakt je een beter mens, aldus Nauta. Door je af en toe te schamen, besef je des te meer dat je het anders had kunnen doen. Het helpt dus in je zelfreflectie, zodat je het een volgende keer anders (en beter) gaat doen. In haar boekje 'nooit meer doen alsof' beschrijft ze de praktische kant van schaamte. Het is een nieuwe kijk op je werk en leven. Een van de mooiste uitspraken die ik er in las ging over het feitelijk probleem: je niet willen schamen is het probleem. Je mogen schamen is de oplossing!

De menselijke revolutie

23 mei 2024

Met een aantal collega's hebben we masterclass 'de menselijke revolutie' mogen ervaren. Een inspirerend thema, waarin je als mens centraal staat en als hart van de organisatie gezien wordt. Daar staat de menselijke revolutie voor. Met name door de krapte in de arbeidsmarkt is het zo belangrijk dat de mens (en dus je naaste collega) als mens wordt gezien en beschouwd wordt als hart van de organisatie. In alle functies zijn je collega's het werkkapitaal. Daar moet je zuining op zijn! In deze masterclass werden we geinspireerd en verleid door Victor Mids en Rutger Bregman. Uiteraard liet Victor zijn talent als illusionist zien en werden we meegenomen in die wereld. Rutger Bregman nam ons mee in zijn laatste boek 'morele ambitie'. Hij sprak de hoop uit dat we aan het begin staan van een wereldwijde beweging. De subtitel van zijn boek onderschrijft die beweging: stop met het verspillen van je talent en maak werk van je idealen. Kijk dus goed naar het aanwezige talent van je collega's en laat ze daar in excelleren. Zo kan iedereen zich zelf onderscheiden en benut je elkaars kracht!

Beschikbaarheid en toegankelijkheid van duurzaam eten & drinken

25 april 2024

Tijdens een bijeenkomst van FCSI Nederland stond het thema duurzaamheid centraal. In een masterclass met ondersteuning van een bedrijfspresentatie, werden we meegenomen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van de beschikbaarheid, de toegankelijkheid van veilig en gezond eten & drinken voor iedereen. Herman Peppelenbos, verbonden aan de HAS Green Academy in Den Bosch nam ons mee in een onderzoek over de beschikbaarheid van eten & drinken. De loopafstand van het centraal station in Den Bosch naar de HAS is 800 meter en bevat 32 verkooppunten voor eten & drinken. Uit onderzoek bleek dat het om 5.400 artikelen gaat, waarvan er slechts 12 voldoen aan duurzaam, gezond en verantwoord eten & drinken. Een bizarre ontwikkeling.


Wat wel een mooie ontwikkeling was en die middag gepresenteerd werd is de 'nieuwe melkweg'. Onder de merknaam 'de nieuwe melkboer' werden we door een jonge boer meegnomen hoe hij zijn ouderlijk melkveebedrijf had omgebouwd naar een plantaardig melkbedrijf. Dat is een mooie stap in het duurzaam houden van eten & drinken!


Helden in organisaties

14 maart 2024

De eerste bijeenkomst van Zorgnetwerk Nederland had dit jaar het thema 'Helden'. De achtergronden en theorie van helden in organisaties heb ik in mijn blog van februari beschreven. Tijdens de bijeenkomst van Zorgnetwerk Nederland op 14 maart jl. ontmoette ik de held Teun Toebes. Teun had ik al kort een keer ontmoet op mijn werk, aangezien hij met zijn film Human Forever opnames gemaakt heeft binnen Zorggroep Apeldoorn. Met zijn betoog laat hij zien wat voor held hij is en hoe dementie binnen onze samenleving meer aandacht krijgt en onderdeel is van ons dagelijks leven. Deze film/documentaire moet je zien!

Helden zijn er ook bij verenigingen. We kennen allemaal wel vrijwilligers die zich altijd inzetten en onvoorwaardelijk een vereniging steunen bij de uitvoering van diverse werkzaamheden. Dat kan zijn op het bestuurlijke vlak, financieel, hand- en spandiensten of bijvoorbeeld als trainer. Binnen atletiekverenging De Gemzen ben ik bijna 40 jaar actief in diverse rollen. Afgelopen maand had ik de eer om de Pierre de Coubertin-beker uit te reiken. Deze wissel-bokaal wordt elk jaar opgedragen aan een actieve Gems, die zich met hart en ziel inzet voor de vereniging, zonder een bestuurlijke functie. In 2020 mocht ik deze beker zelf in ontvangst nemen en nu mocht ik de bokaal overhandigen aan Wim Krooshof.


En die avond waren er meer waarderingen voor een aantal trouwe leden, die zich al jaren inzetten voor deze fijne atletiekverenging. Ik werd verrast met de titel 'lid van verdienste'. Een onverwachtse waardering waar ik enorm trots op ben!

Lid van verdienste

20 maart 2024

unsplash