Laatste nieuws en activiteiten

Studietour Den Haag met Zorgnetwerk Nederland

6 en 7 juni 2024

Juni is de maand van de studietour van Zorgnetwerk Nederland. Dit jaar was de studietour in Den Haag, samen met onze Belgische collega's van het Cure & Care netwerk. Met ruim 160 collega's uit de zorg hebben we twee dagen kennis kunnen uitwisselen en nieuwe contacten gelegd voor de diverse thema's waarin we allemaal actief zijn. Marian Kaljouw nam ons mee in de ontwikkelingen van het Nederlandse Zorgstelsel en het betaalbaar houden voor de toekomst

Het thema 'eigenheid' kreeg in de presentatie van Aukje Nauta meer betekenis. In haar betoog stond 'schaamte' centraal. Het unieke aan schaamte is: het maakt je een beter mens, aldus Nauta. Door je af en toe te schamen, besef je des te meer dat je het anders had kunnen doen. Het helpt dus in je zelfreflectie, zodat je het een volgende keer anders (en beter) gaat doen. In haar boekje 'nooit meer doen alsof' beschrijft ze de praktische kant van schaamte. Het is een nieuwe kijk op je werk en leven. Een van de mooiste uitspraken die ik er in las ging over het feitelijk probleem: je niet willen schamen is het probleem. Je mogen schamen is de oplossing!

De menselijke revolutie

23 mei 2024

Met een aantal collega's hebben we masterclass 'de menselijke revolutie' mogen ervaren. Een inspirerend thema, waarin je als mens centraal staat en als hart van de organisatie gezien wordt. Daar staat de menselijke revolutie voor. Met name door de krapte in de arbeidsmarkt is het zo belangrijk dat de mens (en dus je naaste collega) als mens wordt gezien en beschouwd wordt als hart van de organisatie. In alle functies zijn je collega's het werkkapitaal. Daar moet je zuining op zijn! In deze masterclass werden we geinspireerd en verleid door Victor Mids en Rutger Bregman. Uiteraard liet Victor zijn talent als illusionist zien en werden we meegenomen in die wereld. Rutger Bregman nam ons mee in zijn laatste boek 'morele ambitie'. Hij sprak de hoop uit dat we aan het begin staan van een wereldwijde beweging. De subtitel van zijn boek onderschrijft die beweging: stop met het verspillen van je talent en maak werk van je idealen. Kijk dus goed naar het aanwezige talent van je collega's en laat ze daar in excelleren. Zo kan iedereen zich zelf onderscheiden en benut je elkaars kracht!

Beschikbaarheid en toegankelijkheid van duurzaam eten & drinken

25 april 2024

Tijdens een bijeenkomst van FCSI Nederland stond het thema duurzaamheid centraal. In een masterclass met ondersteuning van een bedrijfspresentatie, werden we meegenomen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van de beschikbaarheid, de toegankelijkheid van veilig en gezond eten & drinken voor iedereen. Herman Peppelenbos, verbonden aan de HAS Green Academy in Den Bosch nam ons mee in een onderzoek over de beschikbaarheid van eten & drinken. De loopafstand van het centraal station in Den Bosch naar de HAS is 800 meter en bevat 32 verkooppunten voor eten & drinken. Uit onderzoek bleek dat het om 5.400 artikelen gaat, waarvan er slechts 12 voldoen aan duurzaam, gezond en verantwoord eten & drinken. Een bizarre ontwikkeling.


Wat wel een mooie ontwikkeling was en die middag gepresenteerd werd is de 'nieuwe melkweg'. Onder de merknaam 'de nieuwe melkboer' werden we door een jonge boer meegnomen hoe hij zijn ouderlijk melkveebedrijf had omgebouwd naar een plantaardig melkbedrijf. Dat is een mooie stap in het duurzaam houden van eten & drinken!


Helden in organisaties

14 maart 2024

De eerste bijeenkomst van Zorgnetwerk Nederland had dit jaar het thema 'Helden'. De achtergronden en theorie van helden in organisaties heb ik in mijn blog van februari beschreven. Tijdens de bijeenkomst van Zorgnetwerk Nederland op 14 maart jl. ontmoette ik de held Teun Toebes. Teun had ik al kort een keer ontmoet op mijn werk, aangezien hij met zijn film Human Forever opnames gemaakt heeft binnen Zorggroep Apeldoorn. Met zijn betoog laat hij zien wat voor held hij is en hoe dementie binnen onze samenleving meer aandacht krijgt en onderdeel is van ons dagelijks leven. Deze film/documentaire moet je zien!

Helden zijn er ook bij verenigingen. We kennen allemaal wel vrijwilligers die zich altijd inzetten en onvoorwaardelijk een vereniging steunen bij de uitvoering van diverse werkzaamheden. Dat kan zijn op het bestuurlijke vlak, financieel, hand- en spandiensten of bijvoorbeeld als trainer. Binnen atletiekverenging De Gemzen ben ik bijna 40 jaar actief in diverse rollen. Afgelopen maand had ik de eer om de Pierre de Coubertin-beker uit te reiken. Deze wissel-bokaal wordt elk jaar opgedragen aan een actieve Gems, die zich met hart en ziel inzet voor de vereniging, zonder een bestuurlijke functie. In 2020 mocht ik deze beker zelf in ontvangst nemen en nu mocht ik de bokaal overhandigen aan Wim Krooshof.


En die avond waren er meer waarderingen voor een aantal trouwe leden, die zich al jaren inzetten voor deze fijne atletiekverenging. Ik werd verrast met de titel 'lid van verdienste'. Een onverwachtse waardering waar ik enorm trots op ben!

Lid van verdienste

20 maart 2024

unsplash