Laatste nieuws en activiteiten

Omarm het onbekende

2 oktober 2024

Voor de twaalfde keer was er op 2 oktober jl. de Health & Care Day, georganiseerd door Zorgnetwerk Nederland. Elk jaar kijk ik weer met belangstelling uit naar deze dag. Het is een dag van ontmoeten, beleven en inspiratie opdoen. Aan die verwachting wordt elk jaar weer voldaan! In het ochtendprogramma werden we meegenomen in de wetenschap van Mildred Hofkes over goed bestuur en duurzaam & inclusief leiderschap. Daarna was er een soort van college-tour met Sinan Can die ons meenam in zijn oorsprong en dagelijks werk als filmmaker. Zijn ervaringen en reportages van diverse landen maakten diepe indruk op het publiek. Dit jaar waren we opnieuw te gast bij AFAS en was er wederom een inspirerende voordracht van Bas van der Veldt. Hij noemt zich Eindbas en is CEO bij AFAS. Hij gaf nog vele tips mee in de aandacht voor alle collega's waarmee je samenwerkt. AFAS gaat per 1 januari 2025 over naar een vierdaagse werkweek. mooi om te horen hoe dat tot stand gekomen is. De vijfde dag van de week is voor de persoonlijke ontwikkeling van alle AFAS medewerkers. De A van aandacht voor je medewerkers blijft het belangrijkste element om een sucessvolle organisatie te worden en te blijven.

Daarna nam Sabine Rau ons mee in de wereld van duurzaamheid en specifiek op het verminderen van afval. Met haar organisatie heeft ze een aantal van de eerste bedrijfsmodellen en strategieën voor de circulaire economie ontwikkeld.

De middag werd afgesloten door Steven van Belleghem. Hij is bekend van het boek 'de ruwe diamant' waarin de geluksmomenten voor de klant centraal staan. Veel van zijn voordelen hadden betrekking op Disney en riep bij de herinnering op aan de filosofie van Fred Lee: Als Disney de baas zou zijn in je ziekenhuis.

Met al deze inspirerende sprekers was het een leerzame dag!


Tijd voor de toekomst

19 september 2024

Voor de tweede keer op rij was er op 19 september jl. de relatiedag van AAG 'tijd voor de toekomst'met een aantal boeiende sprekers. De aftrap werd verzorgd door de dagvoorzitter Antoinette van Alphen, ook werkzaam bij AAG. Het programma begon met een indrukwekkend verhaal van Kim Lammers over teamwork. Kim is jarenlang topsporter geweest en was onderdeel van het nationale hockeyteam. De kern van van haar verhaal zat met name in de kwaliteit van teams. Binnen een team moeten alle kwaliteiten zo goed op elkaar afgestemd zijn, pas dan kun je wereldkampioen of olympisch kampioen worden. Die waarde ben je dus binnen alle teams nodig, ook in je dagelijks werk. Als uitsmijter van deze inspirerende dag kregen we het verhaal van Joseph Oubelkas te horen. Ik verwijs je graag naar zijn website en achtergronden. Wat een ongelofelijke energie en positiviteit heeft deze man. En dat mede dankzij zijn moeder, die elke dag een brief stuurde toen Joseph onschuldig in de gevangenis zat. Met die positieve en liefdevolle berichten heeft Joseph deze bizarre tijd kunnen overbruggen en volhouden.  













Vrijheid: jij maakt het verschil!

4 september 2024

Volgend jaar vieren we 80 jaar vrijheid in Nederland.

Afgelopen maand werd er door de Burgemeester en wethouders van gemeente Oldebroek een zomerlunch georganiseerd, waarin vrijwilligers centraal staan die een belangrijke bijdrage leveren in het eren en herdenken van onze vrijheid. Tijdens deze lunch werden we meegenomen door de directeur van Wageningen 45, Chris Jansen, over het ontstaan van deze stichting en wat de plannen zijn voor 2025. De volledig inhoud kun je lezen op de site van Wageningen 45. Vanwege mijn jaarlijkse bijdrage tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette laat ik met een aantal atleten van Atletiekvereniging De Gemzen zien waar wij het verschil maken. Elk jaar halen we met elkaar het bevrijdingsvuur naar gemeente Oldebroek!


De zomermaanden heb ik benut om boeken te lezen. Na afloop van de masterclass ‘de menselijke revolutie’ kreeg ik het boek van Rutger Bregman, morele ambitie. In dit boek wordt je direct meegenomen in de ambities van helden uit het verleden. Je leest dan ook hoe sommige helden al in een vroeg stadium onderscheid maakten, door niet mee te gaan in de massa en daarmee hun eigen idealen zijn gaan volgen. Daar heeft Rutger mooie voorbeelden van beschreven, die als rode draad terugkomen in het boek. Zijn subtitel van dit boek zegt al genoeg: stop met het verspillen van je talent en maak werk van je idealen. Met het verspillen van ons talent, gebruiken we dus te veel tijd aan nutteloos of saai werk. Onze gemiddelde werktijd bedraagt ongeveer zo’n tweeduizend werkweken. Laten we daar dus zorgvuldig mee omgaan. Dit boek beschrijft de beweging van pioniers en is daarmee een mooie gids om je eigen pad te kunnen volgen van morele ambitie!

Boekrecensie 'morele ambitie'

Juli - Augustus 2024

Studietour Den Haag met Zorgnetwerk Nederland

6 en 7 juni 2024

Juni is de maand van de studietour van Zorgnetwerk Nederland. Dit jaar was de studietour in Den Haag, samen met onze Belgische collega's van het Cure & Care netwerk. Met ruim 160 collega's uit de zorg hebben we twee dagen kennis kunnen uitwisselen en nieuwe contacten gelegd voor de diverse thema's waarin we allemaal actief zijn. Marian Kaljouw nam ons mee in de ontwikkelingen van het Nederlandse Zorgstelsel en het betaalbaar houden voor de toekomst

Het thema 'eigenheid' kreeg in de presentatie van Aukje Nauta meer betekenis. In haar betoog stond 'schaamte' centraal. Het unieke aan schaamte is: het maakt je een beter mens, aldus Nauta. Door je af en toe te schamen, besef je des te meer dat je het anders had kunnen doen. Het helpt dus in je zelfreflectie, zodat je het een volgende keer anders (en beter) gaat doen. In haar boekje 'nooit meer doen alsof' beschrijft ze de praktische kant van schaamte. Het is een nieuwe kijk op je werk en leven. Een van de mooiste uitspraken die ik er in las ging over het feitelijk probleem: je niet willen schamen is het probleem. Je mogen schamen is de oplossing!

De menselijke revolutie

23 mei 2024

Met een aantal collega's hebben we masterclass 'de menselijke revolutie' mogen ervaren. Een inspirerend thema, waarin je als mens centraal staat en als hart van de organisatie gezien wordt. Daar staat de menselijke revolutie voor. Met name door de krapte in de arbeidsmarkt is het zo belangrijk dat de mens (en dus je naaste collega) als mens wordt gezien en beschouwd wordt als hart van de organisatie. In alle functies zijn je collega's het werkkapitaal. Daar moet je zuining op zijn! In deze masterclass werden we geinspireerd en verleid door Victor Mids en Rutger Bregman. Uiteraard liet Victor zijn talent als illusionist zien en werden we meegenomen in die wereld. Rutger Bregman nam ons mee in zijn laatste boek 'morele ambitie'. Hij sprak de hoop uit dat we aan het begin staan van een wereldwijde beweging. De subtitel van zijn boek onderschrijft die beweging: stop met het verspillen van je talent en maak werk van je idealen. Kijk dus goed naar het aanwezige talent van je collega's en laat ze daar in excelleren. Zo kan iedereen zich zelf onderscheiden en benut je elkaars kracht!

Beschikbaarheid en toegankelijkheid van duurzaam eten & drinken

25 april 2024

Tijdens een bijeenkomst van FCSI Nederland stond het thema duurzaamheid centraal. In een masterclass met ondersteuning van een bedrijfspresentatie, werden we meegenomen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van de beschikbaarheid, de toegankelijkheid van veilig en gezond eten & drinken voor iedereen. Herman Peppelenbos, verbonden aan de HAS Green Academy in Den Bosch nam ons mee in een onderzoek over de beschikbaarheid van eten & drinken. De loopafstand van het centraal station in Den Bosch naar de HAS is 800 meter en bevat 32 verkooppunten voor eten & drinken. Uit onderzoek bleek dat het om 5.400 artikelen gaat, waarvan er slechts 12 voldoen aan duurzaam, gezond en verantwoord eten & drinken. Een bizarre ontwikkeling.


Wat wel een mooie ontwikkeling was en die middag gepresenteerd werd is de 'nieuwe melkweg'. Onder de merknaam 'de nieuwe melkboer' werden we door een jonge boer meegnomen hoe hij zijn ouderlijk melkveebedrijf had omgebouwd naar een plantaardig melkbedrijf. Dat is een mooie stap in het duurzaam houden van eten & drinken!


Helden in organisaties

14 maart 2024

De eerste bijeenkomst van Zorgnetwerk Nederland had dit jaar het thema 'Helden'. De achtergronden en theorie van helden in organisaties heb ik in mijn blog van februari beschreven. Tijdens de bijeenkomst van Zorgnetwerk Nederland op 14 maart jl. ontmoette ik de held Teun Toebes. Teun had ik al kort een keer ontmoet op mijn werk, aangezien hij met zijn film Human Forever opnames gemaakt heeft binnen Zorggroep Apeldoorn. Met zijn betoog laat hij zien wat voor held hij is en hoe dementie binnen onze samenleving meer aandacht krijgt en onderdeel is van ons dagelijks leven. Deze film/documentaire moet je zien!

Helden zijn er ook bij verenigingen. We kennen allemaal wel vrijwilligers die zich altijd inzetten en onvoorwaardelijk een vereniging steunen bij de uitvoering van diverse werkzaamheden. Dat kan zijn op het bestuurlijke vlak, financieel, hand- en spandiensten of bijvoorbeeld als trainer. Binnen atletiekverenging De Gemzen ben ik bijna 40 jaar actief in diverse rollen. Afgelopen maand had ik de eer om de Pierre de Coubertin-beker uit te reiken. Deze wissel-bokaal wordt elk jaar opgedragen aan een actieve Gems, die zich met hart en ziel inzet voor de vereniging, zonder een bestuurlijke functie. In 2020 mocht ik deze beker zelf in ontvangst nemen en nu mocht ik de bokaal overhandigen aan Wim Krooshof.


En die avond waren er meer waarderingen voor een aantal trouwe leden, die zich al jaren inzetten voor deze fijne atletiekverenging. Ik werd verrast met de titel 'lid van verdienste'. Een onverwachtse waardering waar ik enorm trots op ben!

Lid van verdienste

20 maart 2024

unsplash