Nieuwsarchief

Op deze pagina zijn alle nieuwsberichten en actviteiten van de afgelopen periode terug te lezen

Lopen in vrijheid

Mei 2024 // Maatschappelijke bijdrage

Dit jaar vierden we 79 jaar vrijheid! Wegens het succes van voorgaande jaren, heeft loopgroep Wezep van atletiekvereniging De Gemzen, opnieuw het bevrijdingsvuur uit Wageningen opgehaald en naar gemeente Oldebroek gebracht. De loopgroep is hardlopend en in estafettevorm via de Hoge Veluwe in Wezep gefinisht! Een symbolische tocht, waarbij we de kracht van vrijheid met elkaar uitdragen. We leven met elkaar in een uitzonderlijke tijd, waarin oorlogen ondenkbaar leken te zijn. Met de ontwikkelingen in Oekraïne en elders in de wereld, zien we dat vrijheid onder druk staat. Daarom koesteren we de vrijheid des te meer in ons land.


Wat is de achtergrond van de bevrijdingsestafette?

Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Tijdens deze nacht ontsteekt de burgemeester van Wageningen tijdens de ceremonie het bevrijdingsvuur voor het historische Hotel de Wereld. Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad van de Vrijheid’. Op 5 mei 1945 zijn in Wageningen de bevelen ter uitvoer van het document ter overgave getekend. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het bevrijdingsvuur te verspreiden naar de eigen gemeente of een bevrijdingsfestival. Het bevrijdingsvuur wordt aangereikt door de voorzitter van het comité Wageningen 45, onze burgemeester Tanja Haseloop.

Het bevrijdingsvuur in gemeente Oldebroek


Dit jaar zijn we als loopgroep gestart op 4 mei ’s avond met een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Daarna zijn we met de loopgroep naar Wageningen gereden om het bevrijdingsvuur dus op te halen en de bevrijdingsestafette te starten. Dit jaar eindigde deze estafette bij de Kruiskerk in Wezep. Liesbeth Vos heeft namens gemeente Oldebroek het bevrijdingsvuur in ontvangst genomen en de vuurschaal aangestoken met het bevrijdingsvuur. Om 10.00 uur was er een kerkdienst met het thema Bevrijding en is het bevrijdingsvuur ook in de Kruiskerk gaan branden.


In de wekelijkse column van onze burgemeester stond in de week voorafgaand aan de dodenherdenking week het thema bevrijding ook centraal: vrijheid deel je met elkaar. Dat is ook een van de belangrijkste kenmerken van onze bevrijdingsestafette: lopen in vrijheid, dat is wat wij hier in Nederland nog steeds kunnen en mogen koesteren. Zowel op 4 als op 5 mei staan we samen stil bij vrijheid. Het vuur van de vrijheid wat is opgehaald zullen wij doorgeven, als inspiratie voor alle generaties in onze samenleving. Tijdens de voordracht op 4 mei heb ik een gedicht opgedragen dat in 2020 is gemaakt door Vienne Haagoort. Ze was toen 16 jaar en komt uit Rotterdam. De titel vond ik wel passend bij de tocht die wij als groep hebben gemaakt.


Herdachte wegen
Over de schaduwkant van de straat
lopen zij hun wegen
bekende richtingen, naar een onbekend doel
Morgen is hen niet gegeven
aangenomen, zijn de blaren op hun voeten
die drukken tegen de achterkant van hun schoen
Veranderd door het verstrijken van tijd
losgelaten door zicht op het eind lopen zij nu hun wegen
over de zon kant van de straat

Hun blikken werpend op de schaduwkant
waar weggevaagde herinnering
door nieuwe schoenen worden herdacht.

Helden in organisaties (2)

April 2024 // Waarderend leiderschap

De eerste bijeenkomst van Zorgnetwerk Nederland had dit jaar het thema 'Helden'. De achtergronden en theorie van helden in organisaties heb ik in mijn blog van februari beschreven. Tijdens de bijeenkomst van Zorgnetwerk Nederland op 14 maart jl. ontmoette ik de held Teun Toebes. Teun had ik al kort een keer ontmoet op mijn werk, aangezien hij met zijn film Human Forever opnames gemaakt heeft binnen Zorggroep Apeldoorn. Met zijn betoog laat hij zien wat voor held hij is en hoe dementie binnen onze samenleving meer aandacht krijgt en onderdeel is van ons dagelijks leven. Deze film/documentaire moet je zien!












Helden zijn er ook bij verenigingen. We kennen allemaal wel vrijwilligers die zich altijd inzetten en onvoorwaardelijk een vereniging steunen bij de uitvoering van diverse werkzaamheden. Dat kan zijn op het bestuurlijke vlak, financieel, hand- en spandiensten of bijvoorbeeld als trainer. Binnen atletiekverenging De Gemzen ben ik bijna 40 jaar actief in diverse rollen. Afgelopen maand had ik de eer om de Pierre de Coubertin-beker uit te reiken. Deze wissel-bokaal wordt elk jaar opgedragen aan een actieve Gems, die zich met hart en ziel inzet voor de vereniging, zonder een bestuurlijke functie. In 2020 mocht ik deze beker zelf in ontvangst nemen en nu mocht ik de bokaal overhandigen aan Wim Krooshof.


En die avond waren er meer waarderingen voor een aantal trouwe leden, die zich al jaren inzetten voor deze fijne atletiekverenging. Ik werd verrast met de titel 'lid van verdienste'. Een onverwachtse waardering waar ik enorm trots op ben!

Stimulerend leiderschap

Maart 2024 // Motiveren

Deze maand was ik wederom te gast bij Cure & Care Netwerk (CCN) van onze Belgische collega’s. Het thema van deze dag was ‘demotiveren kun je leren’ met als spreker Karl Raats. Karl nam ons mee over hoe we onszelf en elkaar, onbedoeld, maar vakkundig in de weg zitten op weg naar motivatie. Hij presenteert zich als ‘meerzin wekkend spreker’. Die titel heeft hij meer dan waar gemaakt. Zonder powerpoint presentatie wist hij de aanwezigen al snel te binden door met elkaar in gesprek te gaan. Met een paar interessante werkvormen werden met willekeurige aanwezigen aan het werk gezet om zo te kijken hoe we in het dagelijks werk op elkaar kunnen reageren. Zo leerden we hoe je een 3-seconden denker en 10-seconden denker kan onderscheiden. Op deze wijze kregen we inzicht in de effecten daarvan. En Karl speelt met woorden, teksten en uitspraken. Een van zijn uitspraken was: we willen het beste uit onze collega’s halen. En zijn reactie was: laat het beste er in zitten!












Wat wil ik en wat doe ik: in deze werkvorm nam Karl ons mee in wat je werkelijk wilt en werkelijk doet. Er zijn ook momenten dat je wel wilt, maar niet doet en zo is er dus een kwadrant te maken om het voor jezelf inzichtelijk te maken. Het meeste lastige vond ik de wil niet - doe niet variant. Die staat symbool voor collega’s die moeilijk nee kunnen zeggen. En de wil-niet en doe variant is dus ook interessant; de rechterzijde van het kwadrant geeft dus inzicht over je eigen acties waarmee je direct aan de slag kunt gaan.


De werkvorm ‘interview’ gaf inzicht in de kunst van het vragen stellen. Door steeds dezelfde vraag te stellen, na ieder antwoord, boor je een diepere laag aan met steeds rijkere antwoorden. In duo’s werden we met twee vragen aan het werk gezet. De eerste persoon kreeg de vraag: waar sta jij onnodig stil voor het groene stoplicht. Dat begint met antwoorden over dat je in de auto zit of op de fiets ergens staat te wachten en dagdromen. Als de vraag vaker wordt gesteld maak je verbinding met je werk en kom je erachter dat je vaker stil staat, ondanks het feit dat je wel verder kunt. De tweede vraag voor de ander was: wat zou jouw ideale opvolger moeten gaan doen. Na verschillende keren die vraag te stellen wordt duidelijk wat dan die acties moeten zijn.

En met die acties moet je dus zelf snel aan het werk gaan!

Helden in organisaties

Februari 2024// Organisatiecultuur

In de basis van organisaties vormen mensen de kern en indien kern staan helden centraal. Volgens Sanders en Neuijen's ui-model zijn helden cruciale figuren die de diepere lagen van een organisatiecultuur beïnvloeden. De uitnodiging voor een themamiddag met de prikkelende vraag: "Wie is jouw held binnen je organisatie?" bracht mij tot het schrijven van dit blog.

 

In mijn dagelijks werk heb ik het voorrecht om te werken met jonge collega's die ik als helden beschouw. Deze helden onderscheiden zich door hun verlangen naar nieuwe uitdagingen, de inzet van hun energie om de organisatie te verbeteren en hun drang om continu te leren. Het zijn deze collega's die de extra stap zetten, initiatief tonen en een onmiskenbare bijdrage leveren aan de organisatie. Voor mij is het essentieel om deze inzet te 'belonen', om zo deze medewerkers te blijven motiveren en als voorbeeld voor anderen. Helden vormen niet alleen individuele succesverhalen, maar zijn ook naadloos geïntegreerd in de bredere organisatiecultuur. Ze dragen bij aan de normen, waarden en overtuigingen die de kern van een organisatie zijn.

 

Nog even terug naar de theorie. Tijdens mijn deeltijd-studietijd, zo begin jaren ’90 kwam het model van Sanders & Neuijen als snel voorbij in een van mijn studieopdrachten. Dit model werd gekenmerkt door een ui. Dit ui-model kijkt naar de vier lagen van cultuur: symbolen, mythes, helden en rituelen. Helden vormen een verbindende schakel en creëren een cultuur waarin individuele prestaties niet alleen worden gewaardeerd, maar ook een inspiratiebron worden voor anderen.

 

Het erkennen van heldendaden binnen een organisatie is meer dan een symbolisch gebaar; het is een strategische zet om de motivatie en betrokkenheid van medewerkers te versterken. Door het belonen van initiatief en extra inzet, bouwt een organisatie een cultuur waar medewerkers worden aangemoedigd en gewaardeerd in het resultaat dat zij laten zien. Helden, als integraal onderdeel van deze cultuur, fungeren als katalysatoren voor positieve verandering en groei.

 

In de aanloop naar de themamiddag reflecteer ik op de helden in mijn dagelijks werk,

met name de collega's die het verschil maken. Ze zijn niet alleen de drijvende kracht

achter verandering, maar ook een belangrijk onderdeel van het uitdragen van een cultuur

die ruimte biedt voor eigen initiatief, het motiveren van anderen en een proces continu

leren en ontwikkelen. Deze helden verdienen niet alleen erkenning op een themamiddag,

maar ook de voortdurende steun en waardering van hun naaste collega’s en

leidinggevenden. Kortom, helden in organisaties zijn niet slechts individuen;

ze vormen het hart van een organisatiecultuur. Wie is in jouw organisatie een held?

Data solidariteit in de (ouderen)zorg

Januari 2024 // Technologie en data

De toekomst voor de ouderenzorg is en blijft een belangrijk thema. Technologie en data worden steeds belangrijker en zijn niet meer weg te denken. Zo ben ik aan het begin van dit nieuwe jaar begonnen met het beluisteren van een aantal podcasts die dit onderwerp behandelen. In dit artikel neem ik jullie mee in deze inzichten, die nog steeds actueel en essentieel zijn.

 

In 2040 zal de ouderenzorg aanzienlijk getransformeerd zijn, gedreven door innovaties in data management, technologie met nog meer een focus op welzijn. De podcastserie "Onderweg naar Zorgen" belichtte cruciale aspecten, zoals de evolutie van zorgprofessionals en de digitalisering van de zorg. Meer informatie vind je hierover op Ouderenzorg in 2040 - Stem van de patiënt

 

Een belangrijk aspect is de groeiende rol van data-ondersteuning in de zorg. Data speelt een cruciale rol bij het optimaliseren van zorgprocessen en het personaliseren van zorg. Het begrip "data solidariteit" komt steeds meer naar voren, waarbij de manier waarop we data delen en beschikbaar stellen steeds belangrijker wordt. Op de site van Ibestuur kun je een uitgebreid artikel lezen over data solidariteit. In dat artikel staat de betekenis van verantwoordelijk en ethisch gebruik van zorgdata centraal.

 

Op de website 'Praat Vandaag over Morgen' (een initiatief van Actiz) staat kunstmatige intelligentie en robotica centraal als drijvende krachten achter de transformatie van ouderenzorg. Deze technologische innovaties spelen een cruciale rol in het verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen. Robots kunnen ondersteuning bieden bij dagelijkse taken, terwijl kunstmatige intelligentie zorg op maat mogelijk maakt door voorspellende analyses en gepersonaliseerde behandelplannen.

 

Een opmerkelijke verschuiving in dat perspectief kwam naar voren in de podcastserie "Onderweg naar Zorgen": het belang van welzijn in plaats van enkel gericht zijn op de zorg voor cliënten. Door welzijn centraal te stellen, wordt niet alleen de kwaliteit van leven verbeterd, maar kunnen ook veel zorgbehoeften worden voorkomen. De nadruk op preventie en welzijnsbevordering draagt bij aan minder 'zorgen' en meer aan een beter welzijn van onze toekomstige ouderen.

 

In 2040 zal ouderenzorg dus gekenmerkt worden door een synergie tussen data solidariteit, technologische innovaties en een welzijnsgerichte benadering. Deze ontwikkelingen beloven een toekomst waarin ouderen niet alleen zorg ontvangen op basis van hun individuele behoeften, maar ook kunnen genieten van het ouder worden.

Leidinggeven als een danser

December 2023 // Verandermanagement en leiderschap

Vrijdag 8 december was ik te gast bij het Belgisch netwerk Cure en Care om de masterclass bij te wonen van Jan van Setten:

Hoe krijg ik ze zover? Hoe krijg je collega’s in beweging en de verander stand. De sessie bood een diepgaande kijk op effectief leiderschap en het stimuleren van verandering binnen een team. Met de opmerkelijke woordenschat van Jan van Setten heeft hij mijn kijk op leiderschap weer verrijkt. In combinatie met een gesigneerd boek ‘Weet wat je zegt’ was dit een waardevolle masterclass.

 

Het leven is verwarrend eenvoudig. Naast de titel van dit gelijknamige boek, gebruikt van Setten deze tekst regelmatig. In de ondertitel van dat boek verwijst hij naar de mentale natuurwetten voor een lichter leven. Door een andere manier van vragen stellen bereik je meer begrip in- en met elkaar. En zo maakte hij een bruggetje naar de ‘dans van de verandering’. Als recreatieve danser sprak mij dat concept enorm aan. Het draait dus niet om onze eigen voorkeuren, maar om het begrijpen van wat anderen motiveert en aanspreekt. We kennen allemaal de uitspraak ‘it takes two to tango’. Voor tango-dansen zijn er twee personen nodig die elkaar begrijpen en weten wat ze kunnen verwachten.  Leiderschap kan daarmee als een dans - een harmonieuze beweging naar de gewenste verandering worden ingezet, zonder met elkaar te sleuren of te leuren. Het is daardoor leiden met intentie. Een onderscheidende benadering van leiderschap is reageren op de intenties van medewerkers in plaats van alleen op hun gedrag. Dit vereist dieper inzicht en opent de deur naar constructieve begeleiding in plaats van louter reactief handelen. En behandel de ander zoals de ander behandeld willen worden. Verplaats je in de situatie van de ander. Daar bereik je meer mee.

 

En dan kom ik nog even terug op het begrip verwarring. Het idee dat verwarring de poort is naar nieuwe inzichten onderstreept het belang van niet altijd vast te houden aan bekende paden. Als leiders moeten we de onzekerheid omarmen en ruimte bieden voor het ontstaan van vernieuwende ideeën en benaderingen. In de communicatie daarover is het belangrijk om woorden te gebruiken die er toe doen. Dat komt ook weer terug in het boek van van Setten: ‘weet wat je zegt’. De kracht van communicatie werd tijdens deze masterclass opnieuw benadrukt, met de nadruk op het bewust zijn van de impact van onze woorden. Leiders moeten niet alleen weten wat ze zeggen, maar ook de betekenis van hun woorden begrijpen om effectieve communicatie te waarborgen.



 









Tot slot, een bijzonder waardevolle vraag die ik meeneem: "Wat gaat er veranderen als ik niet meer je manager ben?" Deze vraag biedt niet alleen inzicht in de impact van leiderschap maar stimuleert ook een reflectie op de persoonlijke groei en ontwikkeling binnen het team en dat van de manager. Deze masterclass heeft mij geïnspireerd om mijn leiderschapsbenadering te verfijnen. Met de metafoor dansen ga ik verder. Bij dansen staat het leiden ook centraal. Het leiden zoals bij dansen is niet alleen effectiever, maar ook verrijkend voor zowel het team als de individuele groei van het team en de manager!

Be the change: wees de verandering die je wilt zien

Oktober 2023 // Verandermanagement

Briljante mislukkingen

November 2023 // Leren en ontwikkelen

Via mijn alumniclub management  & innovatie kwam ik in contact met het instituut voor Briljante Mislukkingen. Tijdens een masterclass werden we door Bas Ruyssenaars meegenomen in de wereld van de briljante mislukkingen. De belangrijkste les die ik er van meeneem is de uitleg over de Archetypen. Deze archetypen helpen je bij het herkennen en vooral het leren van je mislukkingen. En gegeven het feit dat er soms wel iets mislukt kun je aan de hand van deze tool er van leren, zodat het een volgende keer beter gaat en wel lukt!











Deze maand was er ook de jaarlijkse trendtable van Zorgnetwerk Nederland. Onder leiding van de bekende trendwatcher Hans Steenbergen werden we meegnomen in de laatste trends en ontwikkelingen op diverse vakgebieden in combinatie met een uniek diner. Naast de inspirerende woorden van Hans Steenbergen, was er een leerzame presentatie van Joris Arts. Joris heeft recent het boek 'Wat kan de zorg leren van ...' uitgebracht. Aan de hand van de meest simpele voorbeelden van andere organisatie en/of producenten valt er nog veel winst te halen. En niet alleen in de zorg!

Elk jaar kijk ik weer uit naar de Health & Care Day van Zorgnetwerk Nederland. Ook dit jaar stond dit evenement stil bij de uitdagingen en ontwikkelingen binnen de zorg en de maatschappij. De organisatie slaagt er elkaar jaar weer in om een afwisselend en inspirerend programma te presenteren. Dit jaar waren dat o.a. Bas van der Veldt (CEO AFAS),  Joris Luyendijk (journalist en schrijver van o.a. de zeven vinkjes) en Sander Schimmelpennicnck (journalist, presentator en auteur). Sander sprak met name over het sociale kapitaal in relatie tot ons financiële kapitaal. De uitsmijter van de dag was Jan van Setten. Wat een geweldige spreker is die man. Jan van Setten is een charismatische spreker en auteur. Hij heeft een krachtige missie: het verbeteren van menselijke interacties door middel van bewuste communicatie. En naast die kwaliteiten is hij ook de auteur van diverse boeken, zoals 'Hoe krijg ik ze zover' en 'Leven is verwarrend eenvoudig'. Zijn laatste boek draagt de titel: 'Weet wat je zegt'.


Het boek van Jan van Setten opent de deuren naar de wereld van effectieve communicatie en de impact ervan op ons dagelijks leven. In "Weet wat je zegt" neemt hij ons mee op een boeiende reis door de kunst van spreken en luisteren.

Een van de belangrijkste aspecten van dit boek is het besef dat onze woorden macht hebben. Ze hebben de kracht om te inspireren, te motiveren en relaties te versterken. Maar tegelijkertijd kunnen woorden ook schade toebrengen, misverstanden veroorzaken en afstanden creëren.


Van Setten moedigt ons aan om bewust te zijn van de impact van onze woorden. Hij leert ons hoe we onze communicatie kunnen verbeteren door te luisteren met empathie, met respect te spreken en onze boodschap helder over te brengen. Hij deelt handige technieken en waardevolle inzichten om conflicten te vermijden en positieve relaties op te bouwen. Met die inzichten kun je dus een verandering in je dagelijkse communicatie gelijk toepassen in je dagelijkse praktijk. Dat is de verandering die je wilt zien! 

Positief leiderschap en coachen

September 2023 // Leiderschap & coachen

AFAS organiseert elk jaar een Succestival. Tijdens deze dag worden klanten en andere betrokkenen in de gelegenheid gesteld om een succes te promoten om zo van elkaar te kunnen leren. Naast alle inhoudelijk aspecten m.b.t. de verbeteringen die mogelijk zijn met AFAS, vond ik het verhaal van Trinko Keen herkenbaar en toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Zijn verhaal ging over positief leiderschap in relatie tot positief coachen. In de wereld van de topsport is positief leiderschap van onschatbare waarde. Het draait om het inspireren, motiveren en ondersteunen van sporters op een constructieve en optimistische manier. Een positieve coach en leider geloven sterk in het potentieel van elke atleet en streven naar het creëren van een omgeving waarin zij kunnen floreren. Dit houdt wel in dat elke atleet zich moet commiteren aan het hoogst haalbare doel, een duidelijk plan voor ogen heeft en daar consistent aan blijft werken. Tijdens het werk mag je falen, van fouten kun je alleen maar leren en beter worden. Deze aspecten zijn ook van belang in het dagelijks werk, in welke functie je ook actief bent. Dan kun je succesvol zijn. 


We leven in een maatschappij, waar een postieve houding niet altijd voorop staat. Persoonlijk probeer ik vanuit een positieve grondhouding elke vraag of verzoek te benaderen, ook als de zender de boodschap negatief inzet. Een positieve leider en coach benadrukt niet alleen de fysieke prestaties, maar ook de mentale en emotionele aspecten. Ze moedigen gezonde concurrentie aan, waarbij de nadruk ligt op groei, verbetering en het behalen van persoonlijke doelen. In plaats van straffen voor fouten, worden deze gezien als leermomenten en kansen voor ontwikkeling.


Een positieve leider erkent en viert niet alleen de overwinningen, maar ook de inzet, het doorzettingsvermogen

en de toewijding van zijn collega's. Ze creëren een ondersteunende teamdynamiek waarin medewerkers

elkaar aanmoedigen en versterken. 

Belangrijk is ook de rol van communicatie. Positieve leiders en coaches zijn uitstekende luisteraars en

communicators. Ze zijn empathisch en begrijpen de behoeften en zorgen. Door open en constructieve

feedback te geven, helpen ze collega's hun vaardigheden aan te scherpen en barrières te overwinnen.


Het is cruciaal dat positieve leiders en coaches zelf een voorbeeld zijn van optimisme en veerkracht.

Ze tonen een positieve houding, zelfs in uitdagende situaties, en geven vertrouwen en geloof in het

eigen kunnen van collega's.


In deze samenhang vormen positief leiderschap en positief coachen een synergetische aanpak die niet alleen de prestaties van

de topsporters verbetert, maar ook voor collega''s in het dagelijks werk. Hierdoor wordt het algehele welzijn en plezier in het dagelijks

werk vergroot en ben je als individuele collega en als team succesvol. Vier dat succes vooral met elkaar!

Het enige constante is de verandering

Augustus 2023 // Verandermanagement

In aansluiting op mijn blog van vorige maand over passende zorg, werd ik nieuwsgierig naar het artikel Verandermanagement op half A4-tje. De kern daarvan is eenvoudig, namelijk:


1. waarom moet er iets veranderen

2. wat moet er veranderen

3. hoe gaan we veranderen


Veranderingen volgen elkaar steeds sneller op. Dit blijft voor tal van organisaties elke dag weer een uitdaging om snel op die veranderingen in te spelen. Het comfort om bestaande werkwijze niet te veel te veranderen kom ik regelmatig tegen. Met name in organisaties waar de omslag naar nieuwe (en vaak digitale) systemen gemaakt moet worden, roept weerstand op. En weerstand is een kracht, die ik graag gebruik. Die kracht kan namelijk ook helpen in de verandering, om zo uit je comfortzone te stappen. Een bestaande en bekende werkwijze geeft namelijk rust en vertrouwen. Bij een ingrijpende vernadering zullen vele collega's terugvallen op een bestaande werkwijze en/of patroon. Begin dit jaar schreef ik over het grote verwonderboek voor managers. Vorige maand schreef de auteur van dit boek (Elleke van Gelder) er een mooie column: Stap toch eens uit je comfortzone!


In de basis begint het verwonderboek over 'anders kijken'. Daar begint het dan ook. Door anders te kijken zie je ook waarom er zaken moeten veranderen en tevens wat er moet veranderen. Met enige verwondering en nieuwsgierigheid kom je op enig moment wel bij de kern en weet je wat er veranderd moet worden. Soms wordt dit ingegeven door wet- en regvelgeving, maar laat je daar niet door leiden. Door je nieuwsgierigheid en onderzoek kom je er vaak achter dat het anders kan. Er zijn meer mogelijkheden dan je vooraf kunt bedenken. Deel dus altijd je nieuwsgierigheid met anderen, zodat je samen kunt kijken naar een nieuwe manier van werken. Hoewel de Covid-periode niet altijd even prettig was, heeft het ons ook veel nieuwe perspectieven gebracht in de samenwerking. Er waren toen kortere lijnen, waardoor we snel konden beslissen om een nieuwe weg (of werkwijze) in te slaan. In die periode werd het zelfoplossend vermogen enorm gewaardeerd, zodat er snel geschakeld kon worden. Laten we die ervaringen dus niet vergeten en blijf de vraag stellen: kan het ook anders!

Netwerken werkt

Juni 2023 // Externe relaties

Passende zorg én dienstverlening

Juli 2023 // Verandermanagement

De marktwerking in de zorg heeft de afgelopen jaar ervoor gezorgd dat we meer een zorgconsument zijn geworden. Deze zorgconsument heeft niet altijd meer de bewustwording van de kosten die steeds verder gaan toenemen. We moeten er met elkaar voor zorgen dat minder cliënten in de zorg komen en opnieuw gaan vaststellen welke zorg nodig is en of deze zorg nog bij de cliënt/patiënt past.


Passende zorg is eind 2020 geintroduceerd en staat vanaf 2021 overal op de agenda. Het Zorginstituut Nederland omschrijft passende zorg als volgt (bron website Zorginstituut): Passende zorg is een manier van samenwerken die ervoor zorgt dat iedereen ook in de toekomst goede zorg kan krijgen. Dat is zorg die werkt, waar mogelijk dicht bij de patiënt en waarbij patiënt en zorgverlener samen beslissen. Het gaat om een ommezwaai in ons denken over zorg. Minder focus op ziekte en behandeling en meer inzet op gezondheid en wat iemand wel kan.


Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het van belang om naast passende zorg ook de dienstverlening daar goed op aan te laten aansluiten. Er zijn namelijk voldoende mogelijkheden om de dienstverlening te vergroten, zodat de zorg op bepaalde onderdelen beperkt kan worden. Denk daarbij aan de zorg en ondersteuning van het dagelijkse leven, zoals eten & drinken en het welzijn van clienten en/of patienten. Deze taken verschuiven dan vanuit de zorg naar ondersteuning, waardoor de zorgprofessional meer tijd en ruimte krijgt voor een specifieke zorgtaak. Zo kunnen we met dezelfde mensen, meer cliënten in de toekomst verzorgen en kunnen we de kosten op zorgtaken beter gaan beheersen. De programma's zoals WOZO en IZA ondersteunen deze beweging, met de juiste zorg op de juiste plek. Met deze beweging zetten we in op zoveel mogelijk zelfstandigheid (zelf zoveel mogelijk blijven doen, bij voorkeur thuis) en digitaal (zorgtechnologie) waar het kan. Met deze verschuiving van taken en de inzet van zorgtechnologie zal ons de komende jaren verder gaan helpen!


Netwerken zijn voor iedereen belangrijk. Zowel zakelijk als privé is het van onschatbare waarde om een goed netwerk om je heen te hebben. In verschillende situaties is mijn sociale netwerk ook verbonden met mijn zakelijk netwerk waardoor er weer nieuwe verbindingen en soms ook een nieuw netwerk ontstaat. Zo ontstond er weer een nieuw netwerk voor mij toen ik op 19 juni jl. als vrijwilliger aanwezig was bij de Stichting Wensambulance. Dit goede doel is vanaf dit jaar verbonden aan de jaarlijkse Toer de Dellen. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers is er op die dag € 50.000,- opgehaald voor de stichting Veluwse Wensambulance!















Vanaf begin dit jaar heb ik kennis gemaakt het het Zorgnetwerk Nederland. Dit netwerk was bij mij al langere tijd bekend, aangezien zij al 10 jaar lang de Health & Care Day organiseren. Deze dag is altijd de eerste woensdag in oktober en daar kijk ik altijd naar uit.

Het is altijd een boeiend en inspirerend programma. Vanuit dat netwerk had ik in mei en juni dit jaar een leerzame inspratietour in Zwolle en Antwerpen. Tijdens de tour in Antwerpen heb ik de verschillen tussen Nederland en België mogen ervaren op het gebied van hospitality en het scheiden van zorg & wonen. Tijdens die dag ontstond er een nieuw netwerk van Belgische en Nederlands collega's om de ervaringen van scheiden van wonen en zorg verder met elkaar te delen om er samen van te leren. Netwerken werkt!

Hardlopen voor het leven in vrede en vrijheid

Mei 2023 // Atletiek

Wegens het succes van een aantal jaren geleden, heb ik dit jaar met loopgroep Wezep, onderdeel van atletiekvereniging De Gemzen, opnieuw het bevrijdingsvuur uit Wageningen opgehaald en naar gemeente Oldebroek gebracht. Dit jaar vieren we 78 jaar vrijheid en werd er een nieuwe route gelopen door alle kernen van gemeente Oldebroek. De finish was bij het gemeentehuis van Oldebroek.

 

Jaarlijkse traditie

Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Tijdens deze nacht ontsteekt de burgemeester van Wageningen tijdens de ceremonie het bevrijdingsvuur voor het historische Hotel de Wereld. Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad van de Vrijheid’. Op 5 mei 1945 zijn in Wageningen de bevelen ter uitvoer van het document ter overgave getekend. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het bevrijdingsvuur te verspreiden naar de eigen gemeente of een bevrijdingsfestival.

Er zijn verschillende varianten bedacht hoe je het beste kunt lopen. Binnen loopgroep Wezep maken we vier teams, die elk uur een kwartier lopen. Zo blijft iedereen de hele nacht betrokken bij de route en is er tussendoor voldoende hersteltijd en ruimte om andere lopers aan te moedigen. Dat lukt dit jaar ook goed. Alle lopers hebben bijna elk uur dus ruim een kwartier gelopen, waarmee zij dus gemiddeld deze nacht tussen de 22,5 en 30 kilometer hebben gelopen.

 

Een nieuw jaar met een nieuwe route

Dit jaar was het een bijzonder gedenkwaardige estafette: namens alle hardlopers kreeg ik persoonlijk in de nacht van donderdag op vrijdag in Wageningen het bevrijdingsvuur van onze eigen burgemeester aangereikt. Tanja Haseloop-Amsing is naast burgemeester van de gemeente Oldebroek namelijk ook voorzitter van Wageningen 45, voluit het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945. Dit jaar liepen wij als groep een nieuwe route waarbij we alle kernen van de gemeente Oldebroek hebben bezocht. Bij de finish, op het plein voor het gemeentehuis van Oldebroek, droegen de lopers het bevrijdingsvuur over aan locoburgemeester Liesbeth Vos-Van de Weg. Met de fakkel die zij van de jongste loper ontving, stak zij de vuurschaal en daarmee het bevrijdingsvuur voor gemeente Oldebroek aan.

De mooiste marathon van Nederland

April 2023 // Atletiek

De maand april staat bekend om een aantal voorjaarsmarathons. Naast de oudste marathon van Nederland, die elk jaar in Enschede wordt gelopen, staat bij velen de marathon van Rotterdam centraal. Met #demooiste werd dit jaar deze marathon enorm gepromoot. Dit jaar was ik samen met onze dochter van de partij in Rotterdam. Wat een mooi loopfestijn!


Ondanks een goede voorbereiding was het deze keer enorm afzien en kwamen we halverwege deze marathon niet meer in de juiste flow. Een echte oorzaak weten we niet, het was gewoon onze dag niet. Door regelmatig even te wandelen konden we ons goed blijven focussen om deze marathon tot een goed einde te brengen. En dat is gelukt in een tijd van 4.45.15. Ondanks het feit dat we soms flink moesten afzien, hebben we ons doel gehaald. Een marathon uitlopen!



De laatste trends die ons werk beïnvloeden

Maart 2023 // Innovatie

Op de site van Facto viel mijn oog het artikel van Jan Nieuweboer. Hij is innovatiemanager bij de Rabobank en beschrijft hij daarin wat hij tegenkomt in het dagelijkse werken. In acht trends geeft hij aan wat hij tegenkomt in het hybride werken van organisaties en welke invloed dit heeft op ons werk.

 

Een van de eerste trends die hij beschrijft en we allemaal herkennen: er zijn minder mensen die het werk doen en het is steeds lastiger om nieuwe collega’s te vinden voor vacatures die in je organisatie ontstaan. Om dit te ondervangen kun je kijken om de flexibiliteit en productiviteit in de bestaande functies verder te vergroten. Door onderling de samenwerking en betrokkenheid met elkaar te vergroten kan dit een positief effect hebben en is volgens Nieuweboer de tweede en derde trend.

 

Naast deze trends zijn cultuur en leiderschap essentieel bij het hybride werken. Daarnaast is behoud van de kern van je organisatie eveneens een belangrijk aspect en daarmee beschrijft Nieuweboor de vierde en vijfde trend. Het versterken van samenwerkingsverbanden met externe bedrijven die binnen je organisatie actief zijn belangrijk om ook met hen de kern van je organisatie te blijven uitdragen. De laatste trends richten zich vooral op het feitelijk ontwerp, de akoestiek en het design. In sommige organisaties wordt al gesproken van een ‘clubhuis’. Wellicht gaat dat principe iets te ver, echter collega’s willen graag werken in een omgeving met warme kleuren en een prettig sfeer, waarin ruimte is voor samenwerken en ontmoeten.

Op 16 februari bezocht ik het symposium 'Mijn Opvolger'. Een inspirerend symposium georganiseerd door Zorgnetwerk Nederland.

Tijdens dit symposium stond het thema centraal: aan wie draag ik mijn functie over. Met dat gegeven bezocht ik deze dag met een jong talent uit onze eigen organisatie. Voor deze collega was het voor het eerst dat zij een symposium bezocht. En hier begint het wat mij betreft, geef het jonge talent gelijk de ruimte en laat ze kennismaken met netwerken. 


Deze middag werd door drie zeer gevarieerde sprekers verzorgd. Als eerste was dat Talitha Muusse die ons meenam in de verschillende generaties die op dit moment werkzaam zijn alle organisaties en bedrijven. Mooi om te zien hoe zijn de generatietijdlijn presenteerde, waarmee ik vele overeenkomsten zag met de onderzoeken van Aart Bontekoning.




















Talitha gaf een mooie quote mee: het niet hebben van ervaring is net zo'n grote kwaliteit als wel veel ervaring hebben. En tot slot gaf ze een belangrijke tip mee: Geef de jongste collega in een overleg of afspraak als eerste het woord. Zo kan die collega zonder beinvloed te worden zijn of haar eigen mening geven of standpunt innemen. De tweede spreker was Ruud Loos van BDO. Hij begeleid veel familiebedrijven. De belangrijkste tips die daar naar voor komen richten zich met name voorbeeldgedrag en storytelling. Goed voorbeeld doet goed volgen, ook in de opvolging van de eigenaar van een bedrijf. De uitsmijter van de dag was Bas Kodden. Hij nam ons in een energieke presentatie waarin twee kaders centraal stonden: veiligheid en resultaten. Bas is de auteur van 'de kunst van duurzaam presteren'. Op basis van talent, persoonskenmerken, bevlogenheid, organisatiefit en taakeisen heeft hij onderzke gedaan en de belangrijkste prestatiecriteria's beschreven. Aan het eind van zijn presentatie heeft hij het samengevat in termen als 'van held naar legende'. Zijn afsluitende quote was: talent is goed, karakter is beter!

Wie wordt mijn opvolger?

Februari 2023 // Leiderschap

Kan het ook anders?

Januari 2023 // Verandermanagement

De maand januari start ik de laatste jaren met een ski-vakantie: dat is een mooi begin van een nieuw jaar en geeft tevens ruimte om na te denken over de doelen en uitdagingen voor dat jaar. Tijdens mijn vakantie ben ik gestart in het grote verwonderboek voor managers. Via LinkedIn zag ik het al een keer voorbij komen en werd ik nieuwsgierig naar de inhoud. Hoewel ik het boek nog niet helemaal gelezen heb, werd ik wel enthousiast over het eerste deel, waarin verwondering, nieuwsgierigheid en anders kijken centraal staan. Door anders te kijken, denken en doen kom je vanzelf bij de basisvraag: Kan het ook anders? Die ene zin houdt mij nog steeds bezig! Het grote verwonderboek beschrijft verder op welke wijze sociale innovatie kan bijdragen aan een verandering en vernieuwing van je organisatie of bedrijf. Dat kun je direct toepassen.


De afgelopen periode heb ik op diverse fronten mogen ervaren dat het ook anders kan. In mijn naaste omgeving heb ik gezien hoe onze dochter na een aantal verschillende dienstverbanden dacht: dit kan anders! Zij is gestart als zelfstandige heeft inmiddels een eigen praktijk. De lokale omroep heeft tijdens de open dag een interview gehouden, zodat je kunt zien wat de mogelijkheden zijn.


Met dit voorbeeld pleit ik er niet voor om allemaal een eigen onderneming te starten, maar wel jezelf steeds de vraag te blijven stellen: kan het anders? Dat is wat ik er van meeneem in mijn dagelijks werk en mijn collega's die vraag ga stellen als het ergens vastloopt of niet meer gaat: kan het anders? Met die vraag hoop ik dat de nieuwsgierigheid gaat toenemen en we anders gaan kijken naar ons werk en loskomen van het vaste patroon. Ik ga er de komende maanden mee aan het werk en hou je op de hoogte van mijn ervaringen en wellicht verwondering!

Hoe hou ik mijn organisatie fit?

December 2022 // In verbinding blijven

Hoe hou ik mij organisatie of organisatie onderdeel fit? Weet jij wat er specifiek leeft en speelt op een afdeling? Door regelmatig een werkbezoek te plannen en aan te sluiten bij een koffiemoment, weet je al snel wat er speelt op een afdeling. Je staat direct in verbinding met je naaste collega's, zodat je in het persoonlijk contact direct informatie kunt uitwisselen. Dat werkt altijd beter dan mail of andere vormen van teksten delen. Afgelopen maand heb ik dat zelf ervaren, door een stap verder te gaan. Ik heb mij in verschillende diensten bij onze collega's van de schoonmaak laten inplannen, om zo mee te werken en te ervaren wat dit werk nu dagelijks betekend. Naast de waardering die je krijgt, heb je ook direct contact en zie je meteen hoe het werk in de dagelijks praktijk georganiseerd wordt. En niet onbelangrijk: hoe is het leefmilieu op de afdeling waar onze clienten verblijven. Een geweldige ervaring!


Het was niet mijn eerste ervaring. In de coronaperiode heb ik ervaring opgedaan als zorgbegeleidingsassistent. Tijdens die ervaring heb ik gezien op welke wijze er een nieuwe voedingsconcept werd gepresenteerd. Door zelf mee te werken en zelfstandig een aantal diensten uit te voeren, werd duidelijk welke leer- en ontwikkelpunten er nog zijn.


Vanuit de literatuur heb ik in het verleden regelmatig iets voorbij zien komen onder de noemer management bij wandering around (MBWA), ook vaak management by walking around genoemd. Bij dit principe gaat het management de werkvloer op, om op een ongestructureerde manier zelf vast te stellen hoe zaken lopen in de organisatie. Ik kies voor een gestructureerde manier, om zo zelf te ervaren wat de gekozen structuur is. Een spontaan en ongeplande bezoek kan verrassend voor collega's zijn en voelen als controle. Mijn ervaring is dat een aangekondigd bezoek meer effect heeft en je sneller met elkaar in verbinding komt, door de oprechte interesse die je toont. Als je dan ook een volledige dienst meewerkt heb je een totaal beeld van de feitelijke werkzaamheden.


Door mijn werkervaring in de schoonmaak heb ik gezien met welke middelen en materialen onze collega's mogen werken. Dat is goed voor elkaar. Goed gereedschap is het halve werk! Aangezien ik op diverse afdelingen een volledige dienst heb gewerkt, heb ik de samenhang van de middelen en materialen goed kunnen zien, inclusief de werkinstructies en werkmethoden. Dat hebben mijn collega's goed voor elkaar. En dat compliment hebben ze dan ook na elke dienst van mij gehad. Met deze ervaring en extra inzicht hou je dus je collega's en organisatie(onderdeel) fit, met wederzijds respect voor elkaar!


Van voldoen naar voldoening

November 2022 // Doelen stellen - resultaten halen

Op Linked In zag ik afgelopen maand een verwijzing naar het boek

van voldoen naar voldoening’. Wat mij daar als eerste in opviel was het

onderscheid tussen een vrouwelijke en mannelijke weg. Daar waar de

mannelijke weg meestal van A naar B gaat en dus vaak recht op het doel af

gaat, zie je dat de vrouwelijke weg wat meer tijd vraagt en niet recht op het doel

af gaat. Zij gaat eerst verkennen, kijken en dan iets gaat doen wat goed voelt.

Dat sluit helemaal aan bij mijn visie op mijn werknaam Slalom en de uitleg

daarvan. Een slalom is een zigzagbeweging waarmee een reeks in een rij

geplaatste obstakels afwisselend links en rechts wordt gepasseerd. Bij een

slalom ontwijk je de obstakels en overwin je ze om tot resultaat te komen. In het

dagelijkse werk kun je niet altijd recht op het doel afgaan. Daarvoor heb je eerst

het vertrouwen van een ander voor nodig: met dat vertrouwen leg je de basis

voor het goede gesprek. Daardoor kun je laveren met stakeholders en andere

belanghebbenden. Zo kun je bij een verandering of organisatiewijzigingen

‘een slalom’ maken om je doel te bereiken.


Van voldoen naar voldoening kun je tevens vertalen naar tevredenheid. In oktober liep ik met onze dochter de marathon van Amsterdam. De voorbereiding verliep niet geheel naar wens. Met een breuk in mijn voet, werd mijn voorbereidingstijd onder druk gezet en bleef er slecht negen weken voorbereidingstijd over (normaliter neem ik daar vijftien weken voor). Voor Dian was het haar eerste marathon en gaf ik het advies om niet op de tijd te letten met de focus op uitlopen. Mijn inschatting was dat ze rond de 4.15 zou kunnen finishen. Dat bleek ook uiteindelijk het geval. Op 4.20 kwamen we voldaan binnen. Ook hier geldt ‘van voldoen naar voldoening’: je hebt een doel gesteld en je bereikt dat doel dan ook. Dat geeft voldoening!

Blije Gezichtjes

Oktober 2022 // Maatschappelijke bijdrage

Op 1 oktober jl. was ik voor de tweede keer aanwezig bij de Family Fundag van de stichting Het Blije Gezichtjes Fonds. Twee jaar geleden ben ik gevraagd om penningmeester te worden van deze mooie stichting. Gelet op alle ontwikkelingen in de maatschappij, de toenemende onrust en druk op financiele middelen, vond ik het nu tijd om hier aandacht aan te schenken. 


Waar staat Het Blije Gezichtjes Fonds voor?

Kinderen die een ouder hebben met psychiatrische problemen en/of verslavingsproblematiek zijn meestal erg bezorgd om hun zieke ouder. Zij voelen zich schuldig over of verantwoordelijk voor de ziekte van hun ouder en hebben vaak het gevoel dat ze er alleen voor staan. Soms krijgen deze kinderen veel huishoudelijke taken en is er weinig tijd voor ontspanning. Het Blije Gezichtjes Fonds vindt het daarom belangrijk dat er aandacht is voor deze gezinnen en dat zij in de gelegenheid worden gesteld om als gezin een leuke activiteit samen te ondernemen. Onze ervaring leert dat ouders die ernstig psychiatrisch ziek en / of verslaafd zijn niet of nauwelijks in staat zijn om met hun kinderen een gezinsactiviteit te organiseren. In de eerste plaats vanwege de impact van hun ziekte op hun dagelijks functioneren: ze moeten vaak alle zeilen bij zetten om de reguliere dagelijkse verzorging en opvoeding van hun kinderen uit te voeren. Daarnaast leven deze gezinnen vaak geïsoleerd en hebben zeer beperkte financiële middelen. Voor iets extra’s is er geen geld.


Sandra (14 jr): “Wij doen nooit iets samen als gezin. Bij mijn vriendje Nathan wel. Waarom heb ik geen gewoon gezin?

 

Het is voor deze kinderen extra van belang om zo nu en dan ook een positieve ervaring op te doen met hun ouders. Er eens even helemaal uit zijn, iets kunnen doen wat voor andere kinderen heel gewoon is en dit dan ook op school kunnen vertellen aan hun klasgenoten, vrienden en vriendinnen! Het is om deze reden dat Het Blije Gezichtjes Fonds de jaarlijkse organisatie van de Family Fundag op zich heeft genomen. Er zijn tot nu toe diverse succesvolle Family Fun dagen geweest met bestemmingen als Wildlands, Burgers Zoo, het Dolfinarium, Walibi en de Efteling. In 2022 zijn we naar Attractiepark Hellendoorn geweest.

Het is bijzonder om te zien hoe deze gezinnen genieten van een onvergetelijk dagje uit met elkaar als gezin. Om in de toekomst voor deze gezinnen iets te kunnen blijven betekenen is in 2012 een fonds opgericht met de door kinderen zelf bedachte naam “Het Blije Gezichtjes Fonds”. Tot slot volgt het doel en doelproep nog in het kort, zodat je kunt zien waarvoor deze stichting dit doet.


Doel

Kinderen van psychiatrisch zieke en / of verslaafde ouders de gelegenheid bieden om met hun ouders als gezin of samen met andere kinderen een onbezorgde, plezierige ervaring te beleven.

 

Doelgroep

Gezinnen met kinderen van wie minimaal één van de ouders ernstige psychiatrische en / of verslavingsproblemen heeft, geïsoleerd leven, weinig financiële middelen hebben en niet in staat zijn om zelf een gezinsactiviteit te organiseren.

 

Activiteiten

Elk jaar organiseren we een Family Fundag voor 100 personen. Kosten van de dag zijn ongeveer € 3.500,- voor de entree van een dierentuin of attractiepark, het busvervoer, een drankje en traktatie bij aankomst en de lunch. Mocht je hier een bijdrage aan kunnen leveren, zowel in financiele middelen of andere ondersteuning, dan kom ik graag in contact met je.


Robot zien als 'cobot'

September 2022 // Innovatie

In 2019 schreef ik een blog 'technologie en de menselijk maat'. Bij het lezen van een gesponsord artikel in Facto 5 van september kwam dat weer bij mij naar boven. In dat artikel werd het werken met een schoonmaakrobot beschreven en de samenwerking tussen een robot en mens. Mooi om te lezen hoe ook deze producent/leverancier aangeeft dat een schoonmaakrobot niet vanzelfsprekend een medewerker vervangt. Met deze specifieke ontwikkeling kan het juist de schoonmaakmedewerker ondersteunen.


In mijn dagelijks praktijk als manger Services & Bedrijfsvoering hebben we dit getest. De schoonmaakrobot werd met name ingezet op de grote en lange gangen van de gebouwen waarin onze bewoners verblijven en onze medewerkers elke dag weer het beste uit zichzelf halen om het gebouw optimaal te onderhouden. Het voordeel van zo'n schoonmaakrobot is dat dus veel eentonig werk heel snel kan worden overgenomen. De collega's van de zorgafdelingen kwamen kijken bij de proefopstelling en gaven aan dat die robot ook best 's nachts op de afdeling het werk kan doen. Dat geeft overdag weer meer ruimte in de ondersteuning op de afdeling. Met die positieve ervaring gaan wij zo'n schoonmaakrobot inzetten.


Uiteraard levert dit een besparing op qua inzet, met een businesscase kun je snel de voordelen en besparingen berekenen. Los daarvan levert het ook extra werkplezier op voor de afdeling. Het meest saaie en eentonig werk wordt overgenomen door de robot. Zo werkt de robot dus samen met de mens. Wederom technolgie met de menselijke maat!

Soft controls: gewenst gedrag

Augustus 2022 // Risicomanagement

Een duurzame woonomgeving

Juli 2022 // Duurzaamheid

Afgelopen maand mocht ik namens Triada de heropening verrichten voor een tweetal flats in Vaassen. Tijdens deze bijeenkomst kwam ik in gesprek met bewoners en mocht ik een kijkje nemen in de reeds gerenoveerde appartementen van deze flat. Als toezichthouder is het mooi om te zien hoe op afstand dit soort initatieven zich ontplooien en nu in de dagelijkse praktijk de werkelijkheid zijn. Los van alle duurzame installaties die in dit project gerealiseerd zijn, ook gebouwtechnisch gezien is de flat van ruim 60 jaar weer toekomstbestendig gemaakt voor de komende jaren. Zo kun je dus ook duurzaam verbouwen en wel zeven energielabels stijgen! Dat gaan de bewoners direct merken in de maandelijkse lasten, waardoor de woonlasten beheersbaar blijven. Naast de lokale betrokkenheid en aandacht in de media, heeft Aedes ook recent een publicatie gespresenteerd.











Binnen mijn werk als manager en toezichthouder is de plan & controlcyclus een belangrijk gegeven. Hoewel je dit soort controlemechanismen nodig hebt, ben ik meer van de soft controls: hoe bereik je met elkaar de doelen en welk gedrag past daarbij. In 2018 kwam ik het model van Muel Kaptein tegen, waarin de aspecten van gewenst gedrag voor de soft controls zijn beschreven. In zijn model staan de volgende aspecten centraal:


  1. Bespreekbaarheid
  2. Voorbeeldgedrag
  3. Betrokkenheid
  4. Uitvoerbaarheid
  5. Transparantie
  6. Aanspreekbaarheid
  7. Handhaving 
  8. Helderheid.


Om het gewenste gedrag te bevorderen zijn de volgende aandachstpunten van belang: 

  • een periodieke bespreking van de risicobereidheid;
  • selectie van medewerkers met de juiste instelling;
  • het stimuleren van een risicobeheersingscultuur;
  • voorbeeldgedrag van leidinggevenden;
  • het bespreekbaar maken van risico’s en incidenten;
  • opleiding en training van medewerkers;
  • directe supervisie op alle niveaus in de organisatie.

     

    Binnen elke organisatie en op elk niveau van een organisatie zijn dit belangrijke uitgangspunten. Dat begint vanzelfsprekend bij de toezichthouder (welke risicobereidheid wil men uitdragen) en hoe maak je dan de verbinding naar de bestuurder, directie en overige teamleden. Met de acht aspecten uit het model van Kaptein en zeven uitgangspunten die daarop volgen, maak je het geheel sterker, waardoor de hele organisatie wordt uitgedaagd om zo te werken. Dat maakt het geheel tot een sterkere risicocultuur. Het bevordert de nodige transparantie en weet elke medewerker wat er verwacht wordt. Men weet dan waar de organisatie voor staat, ze kennen de grenzen waar ze rekening mee moeten houden en kunnen vrijuit praten over de risico's die genomen kunnen worden. Het stimuleert de veiligheid in de werkzaamheden, zodat medewerkers kunnen leren van fouten. Hierdoor ontstaat nog meer verantwoordelijkheid en eigenaarschap, waardoor de risico's op alle niveaus in de organisaties gemeld en besproken kunnen worden.


    Goed werkgeverschap en toezicht

    Juni 2022 // Reflectie

    Op 19 mei jl. was er een bijeenkomst met het thema: Goed werkgeverschap via duurzame inzetbaarheid. Onderleiding van Fons van der Poel gingen bestuurders en RvC leden van woningbouwcorporaties met elkaar in gesprek. Het was een boeiende en inspirerende middag en avond. Naast het werkgeverschap voor de bestuurder, spraken we ook hoe we voor onze medewerkers moeten zorgen, zodat je je medewerkers goed gemotiveerd en in verbinding houdt met je organisatie. Daar kun je het verloop van medewerkers grotendeels mee voorkomen.  


    Tijdens het tweede deel van deze sessie stond het boek van Karin Broekhuizen en Ronald Leeshuis centraal. In dit boek worden reflecties beschreven over goed bestuur en toezicht: Tien inzichten voor persoonlijke invulling van good governance. Deze inzichten en wijsheden uit de dagelijkse praktijk van bestuurders en voorzitters RvC worden op een aansprekende wijze beschreven. 

    Het boek is hier gratis te downloaden.

     

    Deze middag werd mede mogelijk gemaakt door FLOW - Het Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties, Aedes en de VTW.









    Op 22 april jl. was er een masterclass met Jan Rotmans met de werktitel: omarm de chaos (tevens de titel van zijn nieuwe boek). In deze masterclass werd een analyse gemaakt van de nog te verwachten crisis en maatschappelijke ontwikkelingen. En dat is meteen de kern: na de huidige crisis zal er altijd weer een nieuwe crisis of andere ontwikkelingen zich aandienen. Dat is niet bedoeld om een pessimistisch sentiment te beschrijven. Het geeft aan dat we steeds alert en wendbaar moeten blijven op wat er steeds op ons af komt. Dat was ook de kern van de boodschap die Jan Rotmans tijdens deze masterclass mee gaf. De huidige economie, het klimaat, de schaarste m.b.t. bepaalde grondstoffen en de digitale ontwikkelingen vragen elke keer weer om adequaat te kunnen inspelen op die onverwachte ontwikkelingen. Dat vraagt continu alertheid en scherpte van ons allemaal.


    De afgelopen twee jaar hebben we veel kunnen leren tijdens de corona-pandemie. We hebben geleerd om ons snel aan te passen, sneller dan we op voorhand dachten en we hebben goed kunnen samenwerken over 'de schotten' heen. In die tijd hebben we ook de mogelijkheden van de digitalisering verder benut en ontdekt waar de beperkingen liggen. 


    Door de chaos die er nu lijkt te ontstaan, is het beter om die te omarmen. Wat geweest is kom niet snel meer terug. Daarnaast zullen we moeten leren om met onzekerheid om te kunnen gaan en dat kunnen doorvertalen in scenario's. Dat vraagt volgens Jan Rotmans om leiderschap en betekenis geven aan leiderschap, zoals:


    - tegen de stroom in durven gaan

    - impopulaire maatregelen en/of beslissingen nemen 

    - om kunnen gaan met weerstand

    - fouten durven maken & daarvan leren.


    Of je nu leidinggevende bent of niet: iedereen heeft hier een rol in.

    Het besef begint bij jezelf, omarm de chaos!

    Toekomst en leiderschap: omarm de chaos

    Mei 2022 // Leiderschap

    Een succesvol team!

    April 2022 // Leiderschap

    Werken aan een succesvol team was het thema van de masterclass Leiderschap, zoals die op 30 maart jl. werd verzorgd door Peter Buitenhuis, in samenwerking met Okeedo. Vanuit het Amstelhotel werden we in een prachtige salonboot van Rederij de Nederlanden in de vroege ochtend van 30 maart jl. door de grachten van Amsterdam gevaren, met een heerlijk ontbijt. Tijdens deze vaart werd met behulp van de Belbin methodiek gekeken welke stijl primair aanwezig is bij de deelnemers. Op voorhand werd een toets gedaan op basis van de kenmerken van de verschillende stijlen. Na het invullen van de test, bleek dat de kenmerken van de diverse stijlen overeenkwamen met de vooraf gedeelde negen rollen die Belbin beschrijft.


    Binnen mijn test waren de voorzitter en bedrijfsman primair aanwezig, aangevuld met de aspecten

    van groepswerker. Een herkenbaar beeld. In dat licht vond ik een afbeelding op Linked In en kreeg ik

    deze later aangereikt door een collega: 'de leiders die wij niet vergeten'. 

     

    Het geheim van een succesvol team kent in de basis een aantal factoren. Vertrouwen en

    vrijmoedigheid maken het verschil. In combinatie met een succesvol leider, die een duidelijke

    visie heeft, zorgt voor executiekracht en de nodige zelfreflectie heeft, wordt je team succesvol.


    Die elementen kom ik gelukkig elke tegen in de teams (zorg en ondersteunende diensten), waarmee ik samenwerk bij Zorggroep Apeldoorn. Dat team stond afgelopen weken terecht in de belangstelling bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

    Vertrouwen en executiekracht kwam in deze actie wel snel naar voren. Een team om trots op te zijn!

    Het 'clubhuis' als werkplek

    Maart 2022 // Huisvesting

    Medio 2021 las ik het artikel over het nieuwe gebouw van AFAS. Afgelopen maand mocht ik samen met een aantal collega's dit gebouw gaan bewonderen. In dit gebouw staat samenwerken, inspireren en verbinden centraal. Onze contactpersoon van AFAS heeft ons een inspirerende rondleiding gegeven door zijn clubhuis: zo noemen de medewerkers bij AFAS dit gebouw. Zoals in het artikel al is beschreven, dit gebouw is gericht op samenwerken, ontmoeten en verbinden. Naast de ideale gebouwfaciliteiten, ademt dit gebouw sfeer en gastvrijheid. Vanaf het moment van binnenkomst voel je je meer dan welkom en is het op alle fronten een prettig gebouw om in te verblijven, voor welke bijeenkomst dan ook. Zo'n 'clubhuis' wens ik iedereen!











    Welke vorm van leiderschap herken je

    Februari 2022 // Leiderschap

    Nieuwe ronde, nieuwe kansen

    Januari 2022 // Trends en ontwikkelingen

    Voor het onderhouden van mijn kennis en het volgen van de trends lees ik altijd met belangstelling de nieuwsbrieven van Management Impact. Deze keer viel mijn oog op het artikel 'alle leiderschapsstijlen op een rij'. Hoewel veel stijlen te herleiden naar een aantal basisstijlen, vond ik in dit artikel ruim veertig verschillende stijlen. En daar zitten altijd wel een paar stijlen bij, die dominant zijn en daarmee laten zien we je bent. Dienend leiderschap en menselijk leiderschap beschrijft wie ik ben als leider. Met deze eigenschappen ben ik de verbindende schakel binnen de teams waarmee ik samenwerk in mijn rol als leidinggevende of voorzitter binnen mijn toezichthoudende functies.


    Menselijk leiderschap volstaat met leidinggeven in de vorm van aandacht voor de mens als collega, in liefdevolle begrenzing en krachtige verbindingen. Dit doe ik vanuit het lef om oprecht te luisteren en de bereidheid hebben om je eigen mening bij te stellen als de ander met andere mening of beter voorstel komt. In die situatie kun ik als leider ook op afstand dichtbij zijn. 


    Bij dienend leiderschap staat dienstbaarheid aan collega's, klanten en de gemeenschap centraal. Dienend Leiderschap is niet gebaseerd op macht, hiërarchie en status, maar veel meer op bewustwording, zingeving, ontwikkeling en groei van medewerkers. Ruimte geven aan je collega's is ruimte geven aan groei. Met die groei zie je ook groei in je dienstverlening en een tevreden klant!











    De maand januari wordt veelal gebruikt om de trends voor het nieuwe jaar te presenteren. Als trouwe lezer van FACTO heb ik weer met belangstelling gekeken naar de trends en vijf kansen die zijn beschreven voor 2022. Het hele artikel is te lezen op facto.nl

     

    De eerste kans die beschreven wordt richt zich op samenwerken. Voor velen vanzelfsprekend, in diverse organisaties is de onderlinge samenwerking een belangrijk aandachtspunt, zeker in grotere organisaties. Naast die samenwerking is het samenwerken met je ketenpartners, dienstverleners en leveranciers eveneens een belangrijk aspect om succesvol te kunnen zijn, waar je ook werkt. Deze kans hangt ook nauw samen met de vierde kans die beschreven is: zorg voor de juiste verbindingen tussen HR en ICT. In mijn dagelijks werk heb ik die samenhang georganiseerd, waardoor de complete services en bedrijfsvoering goed op elkaar afgestemd kunnen worden. De uitvoerende administraties zijn daar ook aan gekoppeld. De grote winst die daar nog in te halen is de samenwerking tussen de onderliggende systemen (FMIS en Financieel pakket). Door mensen en systemen goed aan elkaar te koppelen ontstaat een beter samenwerking en uitwisseling van gegevens. En dat sluit weer mooi aan bij kans vijf: zet in op data en maak gebruik van data om je dienstverlening verder te optimaliseren!

     

    Het faciliteren van het mobiel werken en thuis werken is als derde kans benoemd. Dat is voor een langere toekomst de grootste kans. Het tijdsonafhankelijk mobiel kunnen werken vanaf elke plek waar je verblijft is een absolute voorwaarde. Volg daarin de vernieuwende mogelijkheden en probeer die zo snel mogelijk te implementeren binnen je organisatie. Door goed te luisteren naar je klanten en daarmee de juiste interesse toont, kun je je nog beter verplaatsten in de wensen van die klant. Dan krijg je tevens de kans om te laten zien dat je het primaire proces van je organisatie optimaal faciliteert!

    Zelfevaluatie 

    December 2021 // Terugblik

    Elk jaar is er een moment van terugkijken. In veel organisaties is dat traditioneel aan het einde van het jaar en soms in combinatie met het uitreiken van attenties of het welbekende kerstpakket. Ook dit jaar heb ik op een aantal momenten mogen terugkijken op de ervaringen van mijn dagelijks werk als manager en toezichthouder. In mijn werk als manager kreeg ik het boek 'de sleutels van de leider' aangereikt dat geschreven is door Gabriël Anthonio. Het boek heeft een mooie subtitel: een inspirerende gids om deuren te openen en te sluiten. Eind oktober heeft Gabriël dit toegelicht op de site van Management Impact.


    In mijn werk als toezichthouder werd ik verrijkt met het boek 'onder commissarissen'. Beide boeken laten zien welke leer- en ontwikkelmomenten er voor je zijn. Die opbrengst neem ik voor mijzelf mee naar 2022!

    Werkgeluk: terug naar de bedoeling

    November 2021 // Werkgeluk




    De maand november liet weer zien hoe sterk het coronavirus om zich heen greep. In mijn werk als manager services en bedrijfsvoering kreeg ik er dagelijks mee te maken. Het verschil met de vorige situaties zat met name bij mijn directe collega’s in het zorgproces: nu werden zij nog meer getroffen door uitval van collega’s die besmet raken met Covid, waardoor de zorgcontinuïteit onder druk komt te staan. Door de ervaring van de afgelopen jaren konden we terugvallen op een zorgcontinuïteitsplan. En dan begin je met het afschaffen van niet direct noodzakelijke werkzaamheden en concentreren we ons op voornamelijk de wettelijke verplichtingen. In de zorg worden dan alle openstaande diensten die niet opgevuld kunnen worden centraal gepubliceerd, zodat iedereen die ruimte heeft om een van deze diensten te gaan vervullen.

     

    Wat doe je in zo’n situatie dan als manager? Om het werkgeluk van mijn naaste collega’s te versterken heb ik

    mijn eigen werkzaamheden afgeschaald om mijn collega’s in het primaire zorgproces te ondersteunen. In het

    overzicht van openstaande diensten staan een aantal diensten open als zorgbegeleidingsassistent: zo’n functie

    past uitstekend bij de ondersteunende diensten en dus ook bij mij. Met deze ervaringen zie je meteen hoe het

    in de praktijk werktwat op andere niveau’s is bedacht. Dat zag ik ook met de onlangs nieuw ingevoerde

    werkwijze rondom eten & drinken. Dat werkte in de praktijk goed. Uiteraard zag ik ruimte voor verbetering en kreeg

    ik ook verbetertips van de collega’s in de zorg. Wat leer ik er zelf van? Met dit inzicht hou ik aansluiting met de

    ervaringen op de werkvloer en neem ik de tips voor verbeteringen weer mee om mijn collega’s in de zorg

    optimaal te kunnen faciliteren. Dat draagt weer bij aan mijn werkgeluk!

    Hardlopen is ook een proces

    Oktober 2021 // Hardlopen en serviceorganisaties

    In mijn blog van september werd mijn najaarsmarathon aangekondigd. En die marathon was op 17 oktober jl. in Parijs: mijn eerste buitenlandse marathon. Het doel was om onder de vier uur te blijven. Met een tijd van 3.52.54 heb ik mijn 14e marathon succesvol uitgelopen. Ook bij de voorbereiding van een marathon is het belangrijk dat alle elementen rondom een marathon goed op elkaar afgestemd zijn: het voorbereidingsproces, het hardloopsysteem en de mens zelf. De afgelopen drie maanden heb ik dit consequent gevolgd. Door het proces, systeem en de mens goed in balans te houden blijf je succesvol en fit!





     







    Via een nieuwsbrief van AAG werd er een whitepaper aangeboden m.b.t. een integrale serviceorganisatie. Voor serviceorganisaties en met name ondersteunende diensten staan het proces, systeem, techniek en de mens centraal. De visie van AAG om een proces goed te organiseren is: vanuit de klantwaarde denken en doen. Beperk je tot de hoofdstromen en maak geen processen voor de uitzonderingen. Maak zoveel mogelijk een standaard.

     

    Een integrale serviceorganisatie is uit verschillende lagen opgebouwd. De eerste laag is een slim portaal waarin je snel antwoorden vindt op de meest gestelde vragen. Deze kennisbank wordt steeds weer aangevuld met nieuwe vragen uit de diverse meldingen die binnenkomen in de tweede laag: het meldsysteem. Vaak is dat een FMIS, in combinatie met service- of helpdesk. Hier wordt je vraag direct verwerkt. Indien dat niet mogelijk is zal dat verzoek worden doorgeleid naar een specialist. Dat is dan de derde laag. Als die expertise niet beschikbaar is in je eigen organisatie, dan wordt die vanzelfsprekend bij een externe kennisbron of leverancier ingekocht. Ook in dit aspect komen proces, systeem, techniek en de mens weer bij elkaar.

    Klaar voor de start!

    September 2021 // Hardlopen en toezichthouden

    Leidinggeven is net paardrijden

    Augustus 2021 // Leiderschap

    In de maand september starten weer veel activiteiten. Velen van ons hebben in de

    maanden juli en augustus te maken een soort van zomerreces, waar veel activiteiten

    even stil liggen. Mede door de maatregelen rondom Covid-19 waren de mogelijkheden

    beperkt. Gelukkig kwam er meer ruimte, waardoor er ook weer hardloopwedstrijden

    werden georganiseerd. Zo kon ik op 24 augustus jl. weer eens starten bij een 5 kilometer

    baanwedstrijd bij mijn atletiekvereniging De Gemzen.

    Met een tijd van 21.48 was ik zeer tevreden, een verbetering van ruim 30 seconden

    ten opzichte van de laatste virtuele wegwedstrijd. Op 4 september stond ik wederom

    aan de start voor een trail van 30 km als voorbereiding op een najaarsmarathon.


    In mijn werk als toezichthouder heb ik afgelopen zomer de stap kunnen maken naar de functie van voorzitter van de Raad van Commissarisen bij Woonstichting Triada. Ter voorbereiding op deze nieuwe functie heb ik de leergang 'voor de voorzitter' gevolgd en succesvol afgerond. Tijdens de laatste lesdag werd er een simulatie georganiseerd met acteurs, waarin alle deelnemers een rol hebben gehad, zodat we de aangereikte theorie en werkvormen direct in de praktijk konden toetsen. Met de feedback van Puck Dinjens (auteur van Goed Raad voor commissarissen) en Hildegard Pelzer hebben we extra bagage meegekregen om binnen onze eigen Raad van Commissarissen er mee verder te kunnen. In dat opzicht is september weer een mooie 'start-maand' van allerlei activiteiten. Mijn conditie en kennis is goed getraind en daarmee sta ik dus goed aan de start, bij welke activiteit dan ook!


    In het vervolg op mijn blog van juli kwam ik een artikel tegen dat mooi aansluit op succesvol leidinggeven: Leidinggeven is net paardrijden. Vanuit mijn eigen ervaring met paardrijden, kwam ik er al snel achter dat er overeenkomsten zijn met paardrijden en leidinggeven. Mijn belangrijkste bevindingen daarin zijn focus en aandacht. Als leidinggevende is het belangrijk om steeds focus te houden op je collega's en de omgeving, in samenhang met de doelstelling van de organisatie waar je voor werkt. En dat is bij paardrijden ook het geval. Als je geen focus en aandacht voor je paard hebt, dan zoekt het paard zijn eigen koers en in veel gevallen ook zijn eigen snelheid!

    In het boek managen als een ruiter wordt je meegenomen in 21 inzichten en principes. Dat begint met aandacht en

    lichaamstaal. Via bovenstaande link zie je alle 21 principes, de kern die ik er uithaal richten zich voornamelijk op:

    • Geef aandacht
    • Fouten maken mag
    • Geef complimenten als iets goed gaat
    • Actief luisteren en geef vertrouwen
    • Voorwaarts oplossen, kijk niet steeds achter je: kijk naar voren
    • Heb vooral plezier met elkaar!

    Succesvol in leiderschap: vijf gewoonten

    Juli 2021 // Leiderschap

    Via Linked In werd ik geattendeerd op een whitepaper: de vijf gewoonten van succesvolle leidinggevenden.

    Het zijn vijf herkenbare gewoonten die je verder kunnen helpen om je als leidinggevende verder te ontwikkelen. Voor de ervaren leidinggevende is het juiste een mooie 'spiegel' om op jezelf te reflecteren en inzicht te krijgen op je eigen ontwikkelpunten.


    Een aantal belangrijke gewoonten zijn:

    • Geef leiding met empathie
    • Wees niet bang om te veranderen
    • Treed op als een mentor
    • Waardeer andere meningen, bekijk zaken vanuit verschillende perspectieven
    • Neem mensen van verschillende leeftijden aan


    Met deze wetenschap creëer je in mijn beleving ook meer werkgeluk, een onderwerp dat op dit moment erg actueel is. Voor dat onderdeel verwijs ik je graag naar de site van Erwin Klappe, waarin een handboek van werkgeluk wordt aangeboden, in het bijzonder voor medewerkers in de zorg. Juist deze sector gun ik dat werkgeluk, gelet op de steeds toenemende druk een vraag naar zorg, in welk onderdeel van de zorg dan ook.

    Medezeggenschap: laat je stem horen

    Juni 2021 // Medezeggenschap

    In mijn werk als toezichthouder bij woonstichting Triada is de medezeggenschap van huurders geborgd binnen de Huurdersraad

    Medezeggenschap is onderdeel van onze maatschappij en kent vele varianten binnen organisaties. Het is van toegevoegde waarde voor organisaties, vanwege het zelfstandige en onafhankelijke karakter. Binnen deze medezeggenschap is de stem van de direct betrokkenen geborgd. Bij een Huurdersraad is dat dus de huurder die een woning betrekt van een woningbouwcorporatie.  

    De bezetting van een huurdersraad wordt vaak gekenmerkt door huurders die al geruime tijd in een huurwoning verblijven. Door die jarenlange ervaring heeft de woningbouwcorporatie een goede gesprekspartner, in mijn beleving niet voor alle doelgroepen. Daarom heb ik de afgelopen maand een bijdrage geleverd aan een brochure van de Huurdersraad, om zo ook jongeren bij een huurdersraad te betrekken. De keuzes die Triada maakt, zijn immers voor de toekomst van de huidige huurders en die van hun kinderen.


    Een Huurdersraad heeft zelf rechtstreeks contact met de directeur-bestuurder en een manager Wonen. Op die manier hebben zij een directe invloed op het beleid van de organisatie. Het is belangrijk dat de Huurdersraad vroeg wordt betrokken en goede uitleg krijgt. Want zij moeten het aan hun achterban, aan alle huurders, kunnen uitleggen.

    Met bovenstaande toelichting hoop ik dat jonge huurders zich aanmelden voor een functie binnen de Huurdersraad. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in duurzaamheid, in groen of leefbaarheid in buurten en wijken? Dan kan je een goede bijdrage leveren. Je groeit dan vanzelf in het werk voor de Huurdersraad. Dus laat je niet afschrikken door de hoeveelheid en soort onderwerpen. Het gaat om het prettig wonen in een fijne woonomgeving. Dat is iets waar heel veel mensen een zinvolle bijdrage aan kunnen leveren.

    Nieuwe leiders: wie kies je om te zijn

    Mei 2021 // Nieuw leiderschap

    Via mijn werk bij Zorggroep Apeldoorn kwam ik in contact met Roek Lips. Tijdens diverse bijeenkomsten liet Roek inspirerende interviews zien van authentieke leiders. Zijn website nieuwe leiders brengt deze leiders op een bijzondere manier in beeld.


    Mooi om te zien op welke wijze deze leiders kijken naar de huidige ontwikkelingen en de steeds veranderende maatschappij. Binnen mijn werk staat verandering elke dag centraal. Niet iedereen kan goed omgaan met de snel opvolgende veranderingen. Door in gesprek te blijven en uitleg geven aan de te verwachten veranderingen helpt altijd. Vaak gebruik ik dan de uitspraak:


    Het enige constante van deze tijd is de verandering.

    Werk heeft het gebouw verlaten

    April 2021 // Leiderschap op afstand


    Het werk heeft het gebouw verlaten is de titel van een boek dat door Jitske Kramer medio november 2020 is gepubliceerd. Het beschrijft een hybride werkcultuur in relatie met het thema leiderschap op afstand. Het is een positief en prettig leesbaar boek, dat gericht is op het vinden van kansen en ideeën om in de huidige corona-tijd goed te kunnen werken met elkaar. Jitske heeft er ook een whitepaper over geschreven.


    In het boek en de whitepaper wordt toegelicht wat een hybride werkcultuur is en waar hybride werken voor staat. Hybride werken beschrijft het flexibel kiezen van de locatie waar het werk plaatsvindt. Feitelijk zijn er vier aandachtsgebieden om een hybride welkcultuur te creëren:


    1. Definieer je organisatiecultuur
    2. Werk actief aan trots, welzijn en het teamgevoel
    3. Richt de hybride werkplek in
    4. Als leider wordt gevraagd: wees dichtbij op afstand


    Werken op afstand is niet iets nieuws. Van Kooten en de Bie hadden dit in 1986 al bedacht 😊

    Human Being Management: ik mag er zijn!

    Maart 2021 // Managementfilosofie

    Human Being Management (HBM) is een managementfilosofie die oog heeft voor heel de mens.  Het maakt het gedrag zichtbaar in bewuste handelingen, dat wordt aangestuurd door onbewuste en onzichtbare drijfveren.

     

    In 2016 kwam een boek uit over deze managementfilosofie. Het boek begint met de beschrijving over het gedachtengoed van HBM. HBM stelt de mens centraal en verbindt de mens met zijn onbewust talent. Vervolgens wordt er ingegaan op zelfreflectie en de eigenwaarde van mensen: ik mag er zijn!

    Het boek gaat verder over bewustwording, waarin de aspecten van angst & schuld en schaduw & projectie naar voren komen. Verderop wordt de beslisruimte beschreven en hoe dit werkt in de praktijk. En tot slot wordt stil gestaan bij de onderwerpen als verantwoordelijkheid, zowel het nemen van verantwoordelijkheid als het ontbreken van verantwoordelijkheid. Mooi om te lezen is welke verschijningsvormen er zijn rondom verantwoordelijkheid, namelijk maskeren, rebelleren, etaleren en inspireren.

     

    En zoals het met vele boeken gaat, kom je er op eens na een aantal jaren achter dat deze filosofie wordt gebruikt binnen je eigen omgeving. In kader van de zelfevaluatie binnen mijn toezichthouders rol bij een woningcorporatie kwam ik in aanraking met deze filosofie. Door niet alleen de theorie tot je te nemen, maar ook een drijfveermeting (ACT) te laten uitvoeren, kom je er snel achter welke drijfveren je hebt en welke drijfveren je nog beter kunt inzetten. Het geeft tevens inzicht in je kwaliteiten die je van nature al benut en vanzelfsprekend inzet. Door meer je drijfveren in te zetten die je minder laat zien en wel in je bezit hebt, komen je kernkwaliteiten beter naar voren en kun je ze dus ook beter gaan inzetten. Lees meer over HBM en download het gratis e-book.

    Wil je meer weten over de drijfveermeting, neem dan contact met mij op. Dan breng ik je via mijn netwerk in verbinding met de juiste persoon.

    Spelen met veranderingen in onzekere tijden

    Februari 2021 // Verandermanagement en adaptief leiderschap

    Vorig jaar gaf Jaap Boonstra op 7 april een webinar over spelen met verandering in onzekere tijden. Tijdens het webinar hebben diverse mensen visies gedeeld en vragen gesteld. Het artikel Spelen met verandering in onzekere tijden bevat een reflectie op de gedeelde ervaringen en geven een overzicht van kansen en mogelijkheden. Wederom wordt duidelijk dat het boek ‘Veranderen als samenspel’ een belangrijke bijdrage levert om welke verandering dan ook vorm te geven.


    Samenspel in onzekere tijden is ook voor ondersteunende diensten steeds weer een uitdaging. In elke vorm van dienstverlening wordt steeds weer gevraagd of de dienstverlener zich kan aanpassen op de vraag van dienstverlening van het primaire proces. Dat speelt onder andere in zorgorganisaties, waar men tot nu toe twee keer een coronagolf voorbij heeft zien komen. Door je goed voor te bereiden op een derde golf, kun je nog sneller aanpassen en aansluiten bij de vraag uit het primair proces!  

    Wat is werkelijk van waarde

    Januari 2021 // Gastvrijheid en toegevoegde waarde(n)

    Een belangrijke kernwaarde in mijn werk bij Zorggroep Apeldoorn is hart en ziel. Elke dag ga ik met hart en ziel

    naar mijn werk. De zorg voor onze cliënten staat voorop, waarbij ik de inzet van alle collega’s en vrijwilligers bij

    Zorggroep Apeldoorn niet uit het oog verlies. Aandacht voor een ander vind ik erg belangrijk. Met die aandacht

    ontstaat er ruimte en een veilige omgeving om in te werken en te verblijven. Zo kan iedereen op zijn eigen wijze

    met zijn eigen waarde blijven werken. Het past ook bij de visie die wij uitdragen voor onze cliënten:

    ik blijf wie ik ben. Door dicht bij jezelf te blijven, ben je ook altijd herkenbaar voor een ander. Zo weet iedereen hoe je bent en wat ze van je kunnen verwachten. Dat is wie ik ben én mijn toegevoegde waarde voor Zorggroep Apeldoorn.

     

    In deze bijzondere tijd is het belangrijk dat collega’s weten dat je op elkaar kunt terugvallen. In deze tijd moeten we ons steeds blijven aanpassen en veranderen op de vraag die op ons afkomt. Men noemt dat ook wel de adaptieve organisatie. Veranderen vraagt om een aanpassing in ons werk. Voor velen betekent dat het loslaten van bestaande werkwijze en leren om met de nieuwe manier van werken om te gaan. Loesje heeft het mooi omschreven. ‘Wie loslaat heeft twee handen vrij om iets nieuws aan te pakken’. En die aanpassing heb ik in het verleden vaker beschreven: de kunst van het loslaten is anders vasthouden. Laten we samen de nieuwe werkelijkheid van ‘anders vasthouden’ als nieuwe waarde gaan inzetten. Alleen ga je soms sneller, samen staan we sterker en maken we met elkaar een betere toekomst. Dat gun ik iedereen!

     

    Vertrouwen & samenspel: de basis voor een adviseur

    December 2020 // Advies

    Wat zijn de belangrijkste kernmerken en eigenschappen van een succesvolle en betrouwbare  adviseur?

    Vorige maand werd dit toegelicht op de site van FACTO (Keuze van een adviseur: vertrouwen en samenspel belangrijk - facto.nl). in dat artikel werd de verbinding gemaakt met de specialist op dit gebied: professor Jaap Boonstra. Jaap Boonstra is auteur van diverse adviesboeken op het gebied van advies- en verandermanagement, die niet mogen ontbreken in je boekenkast.

     

    Op het online platform Advisory Cloud Succesvol adviseur | 10 belangrijke kenmerken op een rij - facto.nl staat een mooie lijst met 10 kenmerken van een succesvolle adviseur. Zo’n adviseur die goed in de markt ligt en met succes opdrachten afrondt. Zo’n adviseur beschikt over de volgende vaardigheden:


    1. Beschikt over genoeg tijd om de opdracht in te vullen en af te ronden
    2. Heeft diepgaande kennis van het onderwerp en weet waar het om draait
    3. Is bereid adviezen en kennis verder te delen
    4. Beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden
    5. Kan heldere doelen stellen en deze ook behalen
    6. Heeft een positieve uitstraling en kan een rolmodel zijn
    7. Beschikt over een netwerk van gelijkgestemden
    8. Heeft het vermogen om echt te luisteren
    9. Heeft een passie voor zijn werk en zijn vak
    10. Stelt de mening van anderen op prijs.


    Naast deze eigenschappen en vaardigheden zijn vertrouwen en samenspel de belangrijkste eigenschappen om een succesvolle en betrokken adviseur te zijn en te blijven, ook in 2021!

    Beeldverhalen uit de ouderenzorg

    November 2020 // Werken in de zorg

    Het werken in de zorgsector heeft het afgelopen jaar veel van zorgprofessionals gevraagd. Met de komst van Covid-19 medio maart dit jaar, stond de zorg voor elkaar nog meer centraal. Hoe mooi is het dan om te zien dat een aantal zorgorganisaties de zorg voor hun cliënten aan de hand van prachtige foto’s willen delen.


    Op de website Inside Oud is een scala van foto’s te zien, waarin een aantal zorgorganisatie laten zien, op welke wijze zij de zorg voor onze medemensen verzorgen. Kijk en geniet van deze indrukwekkende beelden.

    Eenvoudiger leven in onrustige tijden

    Oktober 2020 // Inspiratie

    Na een periode van drie maanden werken in mijn nieuwe werkomgeving, was oktober de maand om even af te schalen en een natuurlijk rustmoment in te bouwen. Dat natuurlijke moment werd tevens gecreëerd door onze dochter: haar trouwdag. Als ouders is dat een van de mooie hoogtepunten die je met je kinderen mag meemaken. Na dit bijzondere moment was er extra vrije tijd met een heerlijk uitstapje naar Terschelling. Geniet van de natuur en de herfsttijd met prachtige paddenstoelen. Hoe mooi kan het leven zijn. Tijdens deze vrije periode was er weer eens tijd om een boek te lezen, dit keer een boek van Mark Verhees. Al jaren ben ik een fan van hem, met name zijn mooi spreuken en inspirerende verhalen op www.voorpositiviteit.nl

     

    In zijn boek ‘ eenvoudiger leven in onrustige tijden’ begint hij met een belangrijk vertrekpunt: hoe onzekerder en onrustig de buitenwereld is, hoe belangrijker het is om de rust, het vertrouwen en de energie in jezelf te kunnen vinden. Met name in onzekere tijden en bij dreigende crisis is rust en vertrouwen in elkaar een belangrijk fundament. Dat is de basis waarop ik altijd werk.

     

    Het veranderen van de buitenwereld heeft geen zin, daar heb je geen invloed op. Dat werd al wel eerder duidelijk gemaakt via de cirkel van invloed. Daarnaast is het belangrijk om ‘zin van onzin’ te onderscheiden. Jitse Kramer schreef er onlangs nog een mooi artikel over.


     De hoofdlijn van dit betoog richt zich op 11 tips om de zin en onzin van elkaar te scheiden.


    1. Niemand ziet de hele waarheid
    2. Plotselinge ontdekkingen, pak het unieke moment
    3. Herken de expert
    4. Onderscheid het taalgebruik
    5. Wat is jouw eigen emotie
    6. Ken je verlangen
    7. Fake account - fake news, blijf alert
    8. Volg het geld
    9. Lees de details
    10. Luister door de rommeligheid heen
    11. Waarheid is de macht.

    Met name de positieve emoties (je eigen emoties) kan je verder helpen. Mark Verhees heeft in hoofdstuk 2 van zijn boek daarbij een handleiding in zes stappen gemaakt.

    1. Sta veelvuldig stil bij wat goed en mooi is. Wees dankbaar
    2. Onderbreek je zorgen: maak je zorgen tijdelijk.
    3. Neem objectief waar: laat je niet door alle ellende meesleuren
    4. Besteed je tijd aan zaken waar je invloed op hebt
    5. Vervaag het toekomstbeeld van wat je niet wilt. Je hebt geen glazen bol.
    6. Kom in actie. Ontwikkel je lef en gretigheid.


    De essentie en samenvatting volgens Mark Verhees luidt dan ook: blijf niet hangen in wat er was, maar ga mee in de ontdekkingsreis van het leven. Omarm dus de toekomst.

    Aan het einde van elk hoofdstuk beschrijft Mark steeds zes positieve associaties, om zo het positieve gevoel vast te houden en om zo met een goed gevoel de toekomst in te kunnen gaan (en blijven). En een van zijn vele spreuken beschrijft dat: wat je zoekt, zul je vinden!

    Het nieuwe gastvrije normaal

    September 2020 // Gastvrijheid

    De afgelopen maanden zijn er veel artikelen geschreven over de 1,5 meter regel en hoe we met elkaar daarmee moeten omgaan. In het dagelijkse werk kom ik nog regelmatig tegen dat mensen mij bij een ontvangst nog een hand willen geven. Een mooi gebaar, maar in deze corona-tijd doen we dat niet. Een tijdje terug las ik een aanpassing van het boek Mood Maker, een geweldig boek om je gastvrijheid binnen organisaties te vergroten.

    Dat boek is in 2012 uitgegeven en de vernieuwde en aangepast versie van het boek is begin juli van dit jaar gepresenteerd. John Hokkeling (auteur van Mood Maker, samen met Laura de la Mar) is met gastvrijheid al jaren aan het ontwikkelen en kwam een tijdje terug met een aanpassing : het nieuwe gastvrij normaal


    We geven elkaar op dit moment niet meer de hand, want er zijn nog voldoende mogelijkheden om elkaar nog steeds gastvrij te begroeten!

    Samen mensen zijn

    Augustus 2020 // Antropologie

    Tijdens een afscheidsbijeenkomst van een directeur-bestuurder in het primair onderwijs stond het thema: ‘samen mensen zijn’ centraal. Dit werd met behulp van een ‘beeldbel-betoog’ door Jitske Kramer op een inspirerende wijze onder de aandacht gebracht. Jitske Kramer is samen met Danielle Braun de auteur van het boek ‘De corporate tribe’: organisatielessen uit de antropologie. Jitske nam ons tijdens deze bijeenkomst mee in het antropologisch kijken. Diezelfde Jitske schreef recent nog een artikel over Deep Democracy. Met Deep Democracy nodig je mensen uit om tegenstellingen uit te spreken.
















    Het is dan ook belangrijk om met elkaar het juiste klimaat te scheppen om het werkelijke gesprek te kunnen voeren.

    De uitgangspunten die Jitske daarbij hanteert zijn:


    1. Niemand heeft het monopolie op de waarheid. 
    2. We gaan in gesprek om onze relatie te verdiepen. 
    3. We zijn bereid met elkaar te leren. 
    4. We zullen het tempo van het gesprek af en toe vertragen. 
    5. We hebben elkaars hulp nodig om betere luisteraars te worden. 
    6. Praten en luisteren zijn menselijk. 
    7. We gaan ervan uit dat het af en toe chaotisch is. 


    De uitwerking van deze punten kun je lezen op de site van Managementimpact.


    Een nieuw begin

    Juli 2020 // Verandermanagement

    Het begrip verandermanagement gebruik ik regelmatig in diverse blogs of ik haal artikelen op die met dat thema te maken hebben. Dit keer heeft ‘verandermanagement’ een persoonlijk karakter. In combinatie met een uitspraak die ik eerder heb gedaan, ga ik die verbinding aan: De kunst van het loslaten begint met ‘anders vasthouden’.

     

    Vanaf 1 juli jl.  ben ik GGNet ‘anders gaan vasthouden’: vanaf dat moment ga ik verder als manager Services en Bedrijfsvoering bij Zorggroep Apeldoorn. Met veel plezier kijk ik terug op een mooie samenwerking in een organisatie die altijd in beweging is. En beweging past bij mij: als duursporter weet ik als geen ander dat je altijd goed in conditie en getraind moet zijn, om die beweging te kunnen blijven volgen. Dat is mij de afgelopen vijftien jaar goed gelukt bij GGNet. In diverse functies heb ik mij optimaal kunnen bewegen en heb ik genoten van alle support die ik in deze functies heb ontvangen. Daar ben ik iedereen zeer dankbaar voor, met name voor het vertrouwen dat velen van jullie in mij hebben.

     

    De afgelopen periode heb ik al veel nieuwe collega’s van Zorggroep Apeldoorn gesproken. Dat is een goede start met een warm welkom geweest. Er ligt nu al een mooie basis voor een goede samenwerking om zo collega’s aan elkaar te verbinden.

     

    Jan Rotmans schreef daar een mooi artikel over in het dagblad Trouw (16 juni jl.): "We hebben verbinders nodig tussen het oude en het nieuwe". In een korte video wordt dit door Jan Rotmans toegelicht. Deze bespiegeling en gedachtengoed neem ik mee in mijn nieuwe begin bij Zorggroep Apeldoorn.

    Excelleren in service

    Juni 2020 // Waardestrategie

    In 2019 kwam het boek uit Excelleren in Service geschreven door Jean-Pierre Thomassen en Eric de Haan. Medio 2013 heeft Eric de Haan het boek de TAO van Services geschreven. Dat boek had als subtitel: ‘Inspiratiegids voor klantgevoelige service’. Op basis van die uitgave heb ik destijds een samenvatting gemaakt en aangevuld met ervaringen uit mijn dagelijkse praktijk. Aangezien De Tao van Service over waarde en waarden gaat, is dat nog steeds actueel.


    In het boek Excelleren in service wordt een omslag gemaakt om binnen serviceorganisaties klanten en collega’s te blijven binden en te boeien aan het werk en het product dat zij verzorgen. De tien veranderingen worden duurzaam beschreven om succesvol te zijn en te blijven: van strategie, naar cultuur en innovatie om het vervolgens operationeel te maken.


    Daarnaast biedt het boek tal van praktijkvoorbeelden en handig tools om direct te gebruiken in het dagelijks werk. Er worden verschillende routes aangeboden om dit binnen je eigen organisatie te hanteren. Het sluit volledig aan bij het gedachtengoed van Tracey en Wiersma. Dit zet in op productinnovatie, klantaandacht en draag zorg voor een superieure operatie en uitvoering van je product of dienstverlening. Dan blijf je succesvol en aantrekkelijk voor je klanten!

    Lean werken: achterhaald of juist nu de oplossing

    Mei 2020 // Verbetermanagement

    Eind 2017 was ik actief in een aantal ‘bruin papier’ sessies om de processen binnen de zorg nader te analyseren. Op dat moment was de regelgekte in de zorg een actueel onderwerp en dat is het nog steeds. Samen met een behandelaar hebben we De Gelderlander bijgepraat over onze ervaringen in de GGZ.


    Afgelopen maanden zijn er opnieuw diverse ‘bruin papier’ sessies door mij georganiseerd, waarmee de ‘lean-gedachte’ onder de aandacht is gebracht. In combinatie met het werken met verbeterborden gaf het diverse teams weer een boost om zo te gaan werken.

    In de huidige samenleving wordt ons leven op dit moment geregeerd door corona (Covid-19) en vraagt dat een aanpassing van ons werk. Er wordt op vele terreinen creatief nagedacht hoe we ons werk kunnen doen. Daarmee wordt automatisch gekeken naar verspilling: neem als voorbeeld het thuiswerken. Hiermee wordt veel reistijd bespaart (en reiskosten), waardoor we tijd en ruimte krijgen voor andere (privé) zaken. Dat is persoonlijke winst en levert diverse besparingen op voor organisaties in reis- en verblijfskosten.


    Afgelopen maand heeft Hannelore Schouten, Managing consultant zorg & welzijn bij Berenschot daar een mooi artikel overgeschreven dat gaat over het verbeteren van kwaliteit en efficiëncy. 


    Daarmee is voor mij Lean nog steeds een handig instrument om te ondersteunen en tijdloos is. Meer over lean en de terminologie kun je verder lezen op de site van Bureau Tromp.


    Lean helpt verbeteren. Lean kijkt naar het hele proces: wat voegt waarde toe en hoe voorkom je verspilling. Dat is tijdloos en zeker niet achterhaald!

    Sturen op vertrouwen: samen sterk!

    April 2020 // Leiderschap

    Vorige maand was mijn blog gericht op crisismanagement. Hoewel we nog volledig in crisistijd zitten vanwege corona, voel je langzamerhand dat een aantal onder ons die fase willen verlaten en op zoek zijn naar verruiming van de regels: hoe kun je regels verruimen en vertrouwen dat het goed gaat. In die hoedanigheid zie je dan ook dat bij zelforganisatie en zelfsturing het kader een van de belangrijkste fundamenten is om dit succesvol te laten zijn. Zelfsturing en zelforganisatie wordt regelmatig beschreven. Recent is nog een artikel verschenen met de titel: Zelfsturing bestaat niet!


    Bestaat sturen op vertrouwen dan wel? Hoewel dit geen nieuw gegeven is, past sturen op vertrouwen wel in deze tijd en breng ik het opnieuw onder de aandacht. De Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) heeft hier onderzoek naar gedaan (in de periode 2016 – 2019) en medio augustus 2019 is dit gepubliceerd 

    In dit artikel worden de best practices van de ggz zorg beschreven, een branche waarin ik ruime ervaring heb. Vanuit mijn werkveld is eveneens gekeken naar organisaties als JP van de Bent en Buurtzorg. Met name de beschrijvingen rondom de hard- en soft controls spreken mij daarin aan. In een eerder geschreven artikel over de hard- en soft controls was de conclusie, dat met de inzet van soft-controls de organisatiecultuur nog meer versterkt kunnen worden. Aan de hand van vijf gemeenschappelijk thema’s wordt in het onderzoek van de HAN dit verder uitgediept.


    Ruimere kaders, visie en voorbeeldgedrag van een leidinggevende staat hierbij voorop. In combinatie met de juiste dialoog en communicatieve interactie komt besluitvorming tot stand. Zo geef je vorm en inhoud aan zelfsturing en zelforganisatie. Onder het motto “Samen sterk’’ (een lokaal initiatief) blijven we sturen op vertrouwen en versterken we elkaar in deze bijzondere tijd!

    Wie goed doet, goed ontmoet

    Maart 2020 // Crisismanagement

    Afgelopen maand speelde regelmatig het spreekwoord door mijn hoofd: ‘’wie goed doet goed ontmoet”. En zo verklaart het spreekwoord zich: ‘wie goede dingen doet voor andere mensen kan soms ook goede dingen terug verwachten’. Aan het begin van deze maand was dat voor mij persoonlijk een mooie opbrengst. Na bijna een jaar hard werken met twee ervaren verenigingsmensen hebben we als ‘drie musketiers’ een nieuw bestuur voor Atletiekvereniging “De Gemzen” gerealiseerd. Onder het motto: ‘voor doen - samen doen - zelf laten doen’ hebben we nieuwe bestuursleden gevonden en geholpen om in zo’n positie te komen. Voor een aantal was dat nieuw. Met de ‘slalomtechniek’ hebben we steeds het doel goed voor ogen gehouden, met respect voor ieders rol. Daarmee hebben we laten zien dat je een nieuw bestuur kunt vormen zonder jezelf steeds voorop te stellen.  Hierdoor hebben vijf nieuwe verenigingsmensen de intentie uitgesproken om de komende jaren verder te bouwen aan een fijne atletiekvereniging. Een diversiteit aan mensen in een nieuw bestuur maakt het geheel sterker. Dat kun je ook doortrekken in je dagelijks werk.


    Diversiteit moet vanzelfsprekend zijn. Behandel iedereen gelijkwaardig en blijf respectvol naar elkaar, ook in tijden als het wat moeilijker gaat (in welke omstandigheden dan ook). Dat leverde mij persoonlijk de prestigieuze wisselbeker van Pier de Coubertin op, een jaarlijkse prijs voor diegene die zich maximaal inzet voor de atletiekvereniging. Voor 2020 staat mijn naam in deze prachtige beker!

    Gaandeweg werden we deze maand steeds verder getroffen door het coronavirus en heeft het ons hele werk-, privé en verenigingsleven ontwricht. In veel bedrijven en organisaties is het crisis. En in tijden van crisis moet je handelen en richting geven. Dat komen we nu allemaal tegen in ons dagelijks werk. Eenduidig communiceren, strak regisseren en handhaven is de enige manier om dat goed te organiseren. Spreek elkaar met respect aan op afspraken die niet nagekomen worden, het is in deze corona-tijd van levensbelang!

    Terug naar de bedoeling met 'Anders vasthouden'

    Februari 2020 // Verandermanagement

    Terug naar de bedoeling is subtitel van het eerste boek “Verdraaide organisaties” dat door Wouter Hart is geschreven. In 2012 kwam dit boek uit en mocht ik al kennismaken met Wouter: hij hield toen een boekpresentatie bij de Alumnivereniging Metropole. Acht jaar later was er een nieuwe ontmoeting bij het symposium "Ontregel de zorg" Na afloop hebben we gesproken over de verbinding en verbanden tussen verdraaide organisaties en zijn tweede boek: "Anders vasthouden".

    Om terug naar de bedoeling te kunnen gaan met je organisatie is het belangrijk om een intern kompas te ontwikkelen, zodat iedereen kan zien welke koers gevaren moet worden. Het geeft de organisatie hou-vast voor het goed kunnen handelen door medewerkers. Wouter gaf een mooi voorbeeld in het onderscheid tussen budget en het verstrekken van een bankpas aan medewerkers. Met een budget zoek je de grenzen op en met een bankpas geef je elkaar de ruimte. Een mooie metafoor die organisaties aan het denken zet. Hiermee wordt met name ingezet op een cultuur van verantwoordelijkheid in plaats van volgzaamheid.

    Een andere belangrijk gegeven is om onderscheid te maken in oplossingen aandragen bij problemen. Een belangrijk aandachtspunt voor ondersteunende diensten. Veelal dragen ondersteunende diensten snel een oplossing aan om ‘het probleem’ op te lossen. Door dit ‘reddingsgedrag’ zal diegene die het probleem veroorzaakt nooit leren van de gemaakte fouten. Dus laat het probleem waar het is, zodat zij ook kunnen leren en werken aan de verbetering. Daarin kun je altijd ondersteunen. Dat schept een nog betere samenwerkingsband en blijk van vertrouwen. Bovendien krijgt de collega daarmee zijn professionele waarde terug en kan zij/hij vanuit die waarde blijven werken. Dan zijn we ook weer terug bij de bedoeling!

    Gastvrijheid: het fundament voor je dagelijks werk

    Januari 2020 // Gastvrijheid

    In veel organisaties staat gastvrijheid hoog op de agenda. Gastvrijheid wordt vaak geassocieerd met een vriendelijk ontvangst voor gasten, patiënten en andere belanghebbenden. Maar het is nog belangrijker dat medewerkers in organisaties onderling gastvrij zijn naar elkaar. Het is een van de basisprincipes van Hostmanship (http://www.hostmanship.nl/). Hoe gastvrijer collega’s onderling naar elkaar zijn, des te meer uitstraling dat geeft naar anderen die te maken krijgen met die medewerkers of de dienstverlening die medewerkers verzorgen. Echte gastvrijheid is moeilijk meetbaar, je voelt het.

     

    Gastvrijheid is een houding die vanzelfsprekend moet zijn. Het begint bij jezelf en de wijze waarop je jezelf gedraagt binnen een organisatie. Je start met interesse voor een ander, aandacht en oogcontact gecombineerd met een natuurlijke glimlach.

    Organisaties zijn opgebouwd uit vele generaties. Met deze diversiteit aan medewerkers van verschillende leeftijden en achtergronden kun je met elkaar een mooie mix maken.

     

    Tijdens een onderzoek dat gehouden is aan het eind van de zomer van 2019 werden er vier generaties onderscheiden: babyboomers, generatie X, Y en Z. In dit onderzoek (https://www.werktrends.nl/vier-verschillende-generaties-op-het-werk/) onder 4.580 werknemers vond 71% van hen een werkplek met meerdere generaties een aanwinst voor de organisatie waar zij werken. Het onderzoek beschrijft verder hoe je generaties aan elkaar kunt verbinden en medewerkers binnen alle generaties van elkaar kunnen leren. Kortom: een leven lang (van elkaar) leren is ook de essentie van gastvrijheid!

    De eindejaarsverwachting: trends in 2020

    December 2019 // Onderzoek

    In de laatste maanden van elk kalenderjaar staat de agenda vol met allerlei activiteiten en trends die we voor de komende jaren kunnen verwachten. Volgens de decembereditie van FACTO richt de trend voor de ondersteunende diensten zich nadrukkelijk op de mens en maatwerk: een aansprekende trend die eigenlijk tijdloos is. In alle trends en ontwikkelingen staat de mens centraal. Met die wetenschap omarm ik de trend werkgeluk, technologie en hospitality. Naast deze drie trends richten de overige facilitaire trends zich op:

    • flexibele inkoop: de business is leidend voor de inkoop en niet andersom
    • technologie: nog meer focus op de mens
    • de werkplek/de werkomgeving: als spiegel van de maatschappij
    • circulair cateren: het valt en staat met gedrag
    • werkgeluk: blijf bij je eigen cultuur
    • hospitality: beleving meegeven voegt veel waarde toe
    • duurzaamheid: van recyclen naar voorkomen.

     

    Lees meer over deze trends.

    Technologie en de menselijke maat

    November 2019 // Innovatie

    Vorig jaar heb ik een bijdrage geleverd aan de publicatie ‘experimenteren met technologie’, waarin de menselijke maat centraal stond.


    Afgelopen najaar kwam er een e-book uit van Wortell met daarin een aantal innovaties voor de zorg. Het kreeg de titel Zorg 2030: de computer maakt ruimte voor de menselijke maat. De kern van deze boodschap richt zich op persoonlijke aandacht en dat als KPI in te zetten!

     

    Door de inzet van kunstmatige intelligentie wordt maatwerk op het gebied van persoonlijke aandacht verder geoptimaliseerd. De technologie blijft zich verder ontwikkelen en zonder dat je het zelf weet wordt iedereen altijd en overal automatisch gemonitord. Los daarvan is het nog steeds de mens die bepaald welke technologie we inzetten.

     

    Zetten we meer in op robots dan zal de persoonlijke benadering vanzelfsprekend verdwijnen. Laten we daar de balans in blijven zoeken: technologie kan ons bijzonder goed helpen en ondersteunen. Echter zonder mensen is er geen technologie!

    Van ‘doorbreek de cirkel’ naar ‘ontketen de vernieuwing’

    oktober 2019 // Leiderschap

    In vervolg op mijn vorige blog beschrijf ik deze maand een aanvullend artikel over leiderschap, gebaseerd op twee handzame boeken van Arend Ardon. In 2011 schreef hij ‘doorbreek de cirkel’, waarin het blokkeren van de verandering centraal staat. In 2015 schreef hij ‘ontketen de vernieuwing’. Beide boeken zijn goed toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Tijdens het innovatiefestival medio september had ik een ontmoeting met Arend Ardon en hebben we samen gesproken over beide boeken en mijn ervaringen aan de hand van zijn masterclass met Jaap Boonstra.

    “Goed voorbeeld doet goed volgen” en vertrouwen geven staat voorop bij leidinggeven. Vertrouwen creëert enthousiasme en genereert verantwoordelijkheid. Op basis daarvan kunnen medewerkers zelfstandig werken en de patiënten en klanten optimaal bedienen. Leidinggevenden kunnen onbewust veranderingen blokkeren. Om dit te voorkomen zijn er zes principes volgens Ardon, te weten:


    1. herken hardnekkige situaties
    2. weet hoe je denkt over anderen
    3. zie wat je doet als het spannend wordt
    4. begrijp hoe je de situatie zelf in stand houdt
    5. durf het onbespreekbare bespreekbaar te maken
    6. begin in het klein.

    En juist dat laatste, -”begin in het klein’’- is van wezenlijk belang. Veelal worden veranderingen en organisatieaanpassingen groots aangepakt. Mijn eigen ervaring is ook: begin klein. Bij succes zal het als een olievlek uitlopen door de hele organisatie heen. Zorg ervoor dat een dergelijke pilot goed in de etalage komt te staan, zodat iedereen kan meekijken. Als men succes ziet, wil men er bij horen en zal men stappen gaan zetten om ook op dat niveau te komen. Daarnaast is het van belang te beseffen dat de eerste persoon die de beweging van vernieuwingen in gang zet wel belangrijk lijkt te zijn. Maar het is vooral de tweede persoon die de eerste volgt. Want die ziet het ook en zet dan die verandering ook door. Als je dat ziet, begrijp je het!

     

    Het onderscheiden  van situaties

    Het onderscheiden van de situatie is volgens Ardon bij leiderschap van wezenlijk belang. Je kunt grofweg twee situaties onderscheiden, namelijk routinesituaties en hardnekkige situaties. Veranderingen van routinesituaties vragen een andere aanpak en formule. Dan spreken we niet over invoeren van nieuwe situaties, maar ontwikkelen. Juist de hardnekkige situaties maken het lastig binnen een organisatie of onderneming. Bij hardnekkige situaties moet je heel goed leren kijken en luisteren. In tegenstelling tot wat men vaak doet is het belangrijk dat je bij hardnekkige situaties leert begrijpen en niet direct gaat ingrijpen! Als je niets leert, blijf je hetzelfde doen. Om te kunnen veranderen moet je als leidinggevende in staat zijn om het storende gedrag van anderen (en dat van jezelf) te herkennen en te weten op welke wijze je dat zou willen veranderen.

     

    Ontketen de vernieuwing

    In lijn met het boek ‘doorbreek de cirkel’ geeft ‘ontketen de vernieuwing’ extra handvatten om blokkades weg te nemen en een nieuwe beweging te creëren. Het begint met het creëren van een vernieuwingsklimaat. In dat eerste deel van het boek wordt met name beschreven hoe je de ketens kunt herkennen en vernieuwingskracht kunt ontwikkelen. Breek dus met oude patronen. Het tweede deel gaat in op de vernieuwingskracht. Dat begint met het vuur ontsteken: maak een verbindend perspectief en creëer een beweging. Tot slot: laat je successen zien en verspreid ze!

     

    Verandermanagement: het enige constante is de verandering

    September 2019 // Leiderschap

    Eind 2012 sloot ik succesvol mijn masterstudie af. Vanaf die tijd bleef ik aangesloten bij de Alumnivereniging Metropole van de masteropleiding “Management en Innovatie in maatschappelijke organisaties” van de Hoge School Arnhem/Nijmegen (HAN). Dit platform voor ontmoeting en kennisdeling bestaat dit jaar 10 jaar en werd gevierd met twee keynote sprekers: Arend Ardon en Jaap Boonstra, twee bekende auteurs van diverse management boeken. Beide auteurs zijn tevens als docent verbonden aan deze masteropleiding bij de HAN. Het 10 jarig bestaan werd met een ‘innovatiefestival’ gevierd, waarin debat centraal stond over de essenties van veranderen en innoveren.


    Meer informatie over de Alumnivereniging kun je lezen op http://www.demetropole.nl/

    In mijn onderzoek naar verandermanagement in 2012 gaf ik destijds aan dat de term verandermanagement eigenlijk overbodig is. Veranderen moet je niet managen. Het invoeren van structuren en systemen kun je managen, veranderen moet vanuit je zelf komen en is daarmee een intrinsieke motivatie. Veranderingen van houding en gedrag vragen om een andere aanpak. Dat heet niet invoeren, maar ontwikkelen (gedrag, houding en samenwerken). De taal- en woordkeus is van belang; invoeren en uitrollen staan voor opleggen en hebben een dwingend karakter. Start met het delen van verantwoordelijkheid en pas eigenaarschap toe.


    Na mijn masterstudie ben ik Boonstra blijven volgen. Zijn boek ‘Verandermanagement in 28 lessen’ (2013) gaf mij een mooie inkijk in tal van organisaties en op welke wijze je met veranderingen het beste om kunt gaan. Dat verschilt enorm per bedrijfstak en laat Boonstra in 28 korte en heldere lessen zien wat je kunt verwachten. Hij gaat in op de belangrijkste aspecten die je bij elke verandering tegenkomt en deelt zijn ervaringen als verandermanager.

    Boonstra heeft zich de afgelopen jaren verdiept in maatschappelijke organisatie. In 2017 schreef hij het boek ‘Veranderen van maatschappelijke organisaties’: praktische concepten en inspirerende praktijkverhalen. Een praktisch handboek, met veel herkenbare situaties en de veranderproblematiek die speelt in maatschappelijke organisaties. Met dit handboek krijg je inzicht en overzicht hoe die veranderingsprocessen lopen. Het boek begint met een theoretisch kader rondom verandermanagement. Daarna wordt met een paar voorbeelden van maatschappelijke organisaties, onder andere een woningcorporatie en zorginstelling de theorie en praktijk gecombineerd.

    Het laatste boek van Boonstra dateert uit 2018:  ‘Veranderen als samenspel’ en de subtitel, een positieve kijk op het veranderen en vernieuwen van organisaties. Het boek is een spelmodel voor veranderingen in organisaties: een verfrissende kijk op verandermanagement. Dat boek heb ik persoonlijk van Jaap Boonstra mogen ontvangen, gesigneerd met de tekst: Blijven spelen voor de toekomst van zorg en welzijn!

    Meer informatie over dit boek en de achtergronden kun je lezen op: https://veranderenalssamenspel.nl/


    Samensturing: samen delen en leren

    Augustus 2019 // Leiderschap

    Zelfsturing, zelforganisatie en patiënt-(of klant) gericht werken zijn termen die dagelijks gebruikt worden in de zorg- en dienstverlening. Het zijn populaire termen in de huidige leef- en systeemwereld waarin wij ons bevinden. In organisaties waar men gewend is om in hiërarchische structuren te werken, vraagt het zowel voor medewerkers als leidinggevenden om een andere manier van werken. Dat begint met vertrouwen in elkaar, een basis creëren voor het ‘goede gesprek’ zodat je samen kunt delen en leren van deze andere manier van werken. In die context kwam ik het boek van Schilder en Boukes tegen. Hoewel dit boek is geschreven in 2015, zijn die uitganspunten nog steeds actueel. Schilder en Boukes benaderen de zelfsturing vanuit het clientperspectief. Dat kun je één op één doortrekken in de dienstverlening. De auteurs benaderen zelfsturing als een gezamenlijk proces van denken en doen tussen cliënten en medewerkers, tussen medewerkers onderling en tussen de werkvloer en de leiding. Zij noemen dat samensturing en geven voorbeelden uit de praktijk. Daarmee laten ze zien welke praktische vormen organisaties hebben gevonden om samensturing effectief en succesvol vorm te geven. 

    Het boek bestaat uit elf hoofdstukken en begint meteen om de client/klant centraal te stellen: het beste voor de client/klant willen doen. Verdiep je in de mens achter deze client/klant. Luister naar de mens die je voor je hebt. Daarmee ontstaat er een ‘co-creatie’ waardoor de mens en de dienstverlener er allebei achter kunnen staan. Een van de mooiste ontwikkelingen in het boek wordt beschreven in de laatste hoofdstukken: ‘van moeten vergaderen naar ontmoeten’. Dat vraagt een andere vorm (en inhoud geven) van leiderschap. Mensen en organisaties veranderen wezenlijk door de echte dialoog aan te gaan, zoals al eerder verwoord in de artikelen over het ‘goede gesprek’. Dat gesprek is de sleutel voor het succes van samensturing.


    Onderwijs en Technologie: Onafhankelijk van plaats en tijd

    juli 2019 // Onderwijs

    In vervolg op mijn blog en artikel in de maand juni werd ik via mijn netwerk opnieuw geïnformeerd over het onderwerp technologie en digitalisering. Technologie staat op de eerste plaats in de top 10 van trends binnen het onderwijs, direct gevolgd door digitalisering. Deze top 10 ziet er als volgt uit:


    1. Toenemende invloed technologie
    2. Digitalisering van het onderwijs
    3. Veranderende arbeidsmarkt
    4. Tekort aan geschikt onderwijspersoneel
    5. Toenemende maatschappelijke tweedeling
    6. Krimp en leerlingendaling
    7. Leren in en voor een nieuwe wereld
    8. Bildung vs academic achievements
    9. Meer diversiteit in de klas
    10. Veranderende onderwijsgeldstromen

     

    Voor meer informatie over deze trend en de uitdagingen

    daarin verwijs ik je graag door.

    Kunstmatige intelligentie: de kunst van het loslaten en daarna anders vasthouden!

    Juni 2019 // Technologie

    Kunstmatige intelligentie is niet meer weg te denken in onze samenleving. Dagelijks maken we gebruik van zoekmachines en social media die werken volgens de principes van artificiële intelligentie (AI), kunstmatige intelligentie. Continu blijven leren op dit vlak is de sleutel voor je eigen succes op de langere termijn. De snelle opkomst van deze technologie vraagt van ons om op hetzelfde tempo mee te groeien. Een opleiding volgen en de rest van je leven een vak uitoefenen bestaat straks niet meer. Net als bij je smartphones of pc: we hebben allemaal van tijd tot tijd een update nodig. Onze eigen kennis vraagt steeds weer een update om zo aangesloten te blijven bij de laatste ontwikkelingen van deze technologie. Via Rabobank Nederland wordt de nationale AI cursus gepromoot die voor iedereen gratis te volgen is. In vervolg op andere artikelen die geschreven zijn, zoals ‘technologie met de menselijke maat’ is dit artikel daar een vervolg op. Tevens tref je in dit artikel een samenvatting aan van de cursus AI.


    Via deze link kom je uit bij deze cursus die ongeveer vijf tot zes uur in beslag neemt. Na het doorlopen van alle stappen ontvang je een certificaat.

    Het goede gesprek

    Mei 2019 // Waarderend onderzoeken in facilitaire teams

    Hoe je toezicht in bedrijven en instellingen ook organiseert of inricht, het is en blijft mensenwerk! Dat is de essentie van het boek Waarderend Toezicht, geschreven door Carla Dubbelman en Rixt Heegsma.

    Het recept voor waarderend onderzoeken bevat twee belangrijke ingrediënten: de dialoog en het goede gesprek. Naast deze ingrediënten biedt het boek diverse methoden en theorieën, met als rode draad de positieve psychologie en antropologie. Het boek richt zich feitelijk op de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van toezichthouders en bestuurders. Hoewel de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van facilitaire teams van een andere orde zijn, zijn de uitgangspunten voor waarderend onderzoeken uitermate geschikt voor alle leidinggevenden van facilitaire teams in bedrijven en instellingen. Met een scala aan reflectievragen en oefeningen kun je dit direct toepassen in elke dagelijkse praktijk. En dat alles valt samen met de essentie van het boek: ‘het goede gesprek’.

    In dit artikel ‘framen’ we waarderend toezicht tot waarderend onderzoeken op de werking van een facilitair team. Juist facilitaire teams hebben in de dagelijkse praktijk te maken met toezicht. Het is toezicht op de uitvoering van het dagelijkse werk. Door het juiste toezicht neemt de service-beleving verder toe en zullen je afnemers van de facilitaire diensten die service nog beter gaan waarderen. Alles begint met vertrouwen: heb vertrouwen in je eigen team.


    Lees hier meer.

    Een spoorboekje is de sleutel tot succes!

    April 2019 // Verandermanagement

    Een van de grootste veranderingen in facilitaire dienstverlening is een uitbestedingstraject van de ‘eigen facilitaire dienst’. Vaak wordt als reden aangegeven dat organisaties hun eigen beheer beter kunnen overdragen aan een commerciële dienstverlener, om zich zo nog meer te kunnen richten op het primaire proces van de eigen organisatie. Zo’n grote verandering wordt dan vaak een transitie genoemd en is vaak van grote omvang en moet dan ook goed gemanaged worden, vandaar het begrip transitiemanagement.

    reven en toegelicht.


    Transitie en transformatie

    Als een transitie is uitgevoerd zie je na een paar jaar dat men ook andere vormen van uitbesteding gaat onderzoeken. In zo’n uitbestede situatie is dan sprake van transformatie: Het woord transformatie heeft over het algemeen te maken met het overgaan van de ene vorm in de andere vorm. Een transformatie is dan een doelbewuste verandering die een bedrijf doorvoert in zijn organisatie. Dat kan gestuurd worden op verhoging van de kwaliteit: hoe kan ik mijn afnemers nog beter van dienst zijn. Uiteraard zijn er ook transformaties die sturen op euro’s: hoeveel kan ik besparen op mijn dienstverlening, zonder dat mijn afnemers er last van hebben.

     

    In dit artikel laat ik zien hoe transitiemanagement werkt. Het model is uitgewerkt door de Hospitality Group (HG) in een programma met zes sporen, vandaar dat in de subtitel verwezen wordt naar een spoorboekje.













     

    Deze beschrijving is een samenvatting van een inhoudelijke notitie die beschikbaar is binnen de Factomediabase van Vakmedianet. Deze is hier te vinden.

    Een ontbijtvaart met Belbin

    Maart 2019 // Leiderschap

    Elk jaar staat het thema leiderschap centraal in seminars, workshops of andere werkvormen waarin kennis met elkaar wordt gedeeld. Op 19 maart jl. was er een ontbijtvaart in Amsterdam waarin het thema leiderschap centraal stond. Deze bijeenkomst werd geleid door Peter Buitenhuis van Markerpoint


    Met het team (rechts op de foto) van deze ontbijtvaart hebben we leiderschap voor 2019 samengevat in de volgende zes kenmerken:

    1. Blijf bouwen aan vertrouwen
    2. Zoveel mogelijk waarden gedreven werken
    3. Sta open voor verandering
    4. Communiceer betekenisvol
    5. Draag een zinvolle en motiverende visie uit
    6. Pas regelmatig zelfreflectie toe.

    Met het toepassen van deze kenmerken ben je een waarde(n)volle leidinggevende!


    De achtergronden van Meredith Belbin (thans 92 jaar!) kun je op wikipedia vinden. De werkwijze van de Belbinmethodiek kun je vinden via de site van Carrietijger.


    Introductie LAB-aanpak: "Veranderen onder de ijsberg"

    Februari 2019 // Innovatie en verandermanagement

    Dit artikel introduceert de LAB-aanpak binnen het facilitaire werkveld. Hoewel deze methode vaak ingezet wordt bij maatschappelijke en samenleefkwesties, is zij ook bruikbaar in het facilitaire werkveld. Ook daar hebben we te maken met samenleefkwesties: we verkeren immers samen met elkaar op de werkvloer en faciliteren onze collega’s om prettig te kunnen samenwerken.

     

    In dit artikel bespreken we eerst het QRC Design Thinking-model, dat mede de basis is van de LAB-aanpak. Daarna gaan we wat verder in op de achtergronden. Verderop wordt beschreven op welke wijze je dit in je dagelijks werk kunt toepassen, om zo prettig te kunnen samenwerken. Het doel van een facilitaire dienst is optimaal dienst verlenen zodat het primaire proces ongestoord en op een prettige manier kan verlopen.

    Waarderend toezicht

    Januari 2019 // Waarderend onderzoeken

    Een mooi en tijdloos thema: 'het goede gesprek'. In deze recensie neem ik je mee in het gedachtegoed van waarderend toezicht en waarderend onderzoeken. Hoewel de auteurs zich richten op toezichthoudende functies, zijn alle voorbeelden en werkvormen direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk van ons allemaal. Het goed gesprek willen we toch iedereen? En dat is mensenwerk!

    unsplash